Oι εργασίες για τη μετατροπή πλοίων μεταφοράς LNG για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Ελλάδας (FSRU) που θα βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και θα τροφοδοτεί την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Το έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και έξι χρόνια και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2023.
Το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση εισαγωγής LNG είναι κατασκευής 2010 και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως STX Frontier, το 2013 έγινε το Gaslog Chelsea. Το Μετονομάστηκε επίσημα σε Αλεξανδρούπολη από την πρώτη Φεβρουαρίου. Είναι 86.353 dwt με χωρητικότητα 153.600 cbm.
Το πλοίο μεταφέρθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη όπου ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής. Θα είναι εξοπλισμένο με υποθαλάσσιο και χερσαίο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, δίνοντάς του ρυθμό μεταφοράς LNG 10.000 κυβικών μέτρων την ώρα. Το έργο μετατροπής επιβλέπεται από την DNV.
Μόλις υλοποιηθεί, το έργο θα συνδεθεί με αγωγό περίπου 17 μιλίων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας. Το υπάρχον σύστημα μεταφοράς έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την GasLog, η οποία ανέπτυξε το έργο και είναι ιδιοκτήτης του FSRU, η Αλεξανδρούπολη έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει μια νέα πύλη για φυσικό αέριο στην ελληνική και ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, βελτιώνοντας το ενεργειακό μείγμα της περιοχής και διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Αναμένεται να έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης περίπου 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.