Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Ναυάγιο στην Ανταρκτική – Είχε σπάσει από τη δύναμη του πάγου

Πάνω από έναν αιώνα μετά την απώλεια του Endurance, το σκάφος που μετέφερε τον διάσημο εξερευνητή Sir Ernest Shackleton στην Ανταρκτική το 1915, μια ομάδα αποστολής ανακοίνωσε ότι βρήκε και κινηματογράφησε το σκάφος. Το ξύλινο πλοίο διατηρείται στα παγωμένα νερά της Θάλασσας Γουέντελ σε βάθος σχεδόν 10.000 ποδιών.

Η αποστολή, η οποία ήταν η δεύτερη προσπάθεια εύρεσης του θρυλικού σκάφους, ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο και πλησίαζε στο τέλος της, όταν ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα.

Ο Sir Ernest Shackleton ξεκίνησε να επιτύχει την πρώτη χερσαία διάβαση της Ανταρκτικής από τη Θάλασσα Weddell μέσω του Νότιου Πόλου στη Θάλασσα Ross. Η ομάδα των 27 ανδρών αναχώρησε το 1914 με το Endurance, μια ξύλινη βάρκα μήκους 144 ποδιών που κατασκευάστηκε στη Νορβηγία.

Το σκάφος 348 χονδρών τόνων ήταν κατασκευασμένο από δρυ και νορβηγικό έλατο και εξοπλισμένο με ατμομηχανή καύσης άνθρακα και πανιά.

Για να αντέξει τις προκλήσεις της πολικής αποστολής, οι πλευρές του είχαν πάχος μεταξύ 18 και 30 ιντσών, με πρόσθετα πλαίσια που είχαν επίσης μεγεθυνθεί για αντοχή.

Το Endurance δεν έφτασε ποτέ στη στεριά και παγιδεύτηκε στον πυκνό πάγο,  αφού παρασύρθηκε αβοήθητο όταν άρχισε  να σπάει κάτω από τη δύναμη του πάγου.

Το ναυάγιο προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο βάσει της Συνθήκης της Ανταρκτικής, διασφαλίζοντας ότι, ενώ διεξάγεται έρευνα και κινηματογράφηση, δεν θα διαταραχθεί με κανέναν τρόπο.

Η ομάδα ερευνητών δήλωσε ότι αυτό είναι μακράν το καλύτερο ξύλινο ναυάγιο που έχουν  δει ποτέ. Σχεδόν άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση.

Η πολυεθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων εργαζόταν από το πλοίο εφοδιασμού της Νότιας Αφρικής στην Ανταρκτική SA Agulhas II, χρησιμοποιώντας τα υβριδικά υποβρύχια οχήματα αναζήτησης Sabertooth της Saab.

Αναχώρησαν από το Κέιπ Τάουν στις 5 Φεβρουαρίου και στο σκάφος βρίσκονταν 43 ντόπιοι ναυτικοί υπό τον Captain Knowledge Bengu, οι οποίοι θα παρείχαν κρίσιμη υποστήριξη στην ομάδα της αποστολής. Μεταξύ των τεχνικών που χρησιμοποιούσε ο καπετάνιος ήταν το λίκνισμα του σκάφους με τον γερανό του να εκτείνεται στο πλάι του σκάφους.

Επιπλέον, για τον εντοπισμό του ναυαγίου, η ομάδα ανέλαβε σημαντική επιστημονική έρευνα σε ένα μέρος του κόσμου που επηρεάζει άμεσα το παγκόσμιο κλίμα και το περιβάλλον.

Η ομάδα επιστημόνων από ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα διεξήγαγε με επιτυχία εκατοντάδες ώρες μελετών σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X