Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Υφυπουργείου Ναυτιλίας με Επικεφαλής Επιστήμονα και ΙδΕΚ

Τους στόχους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οικοδόμηση μιας αειφόρου «Πράσινης» ναυτιλίας και ενός «Γαλάζιου» οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας δρομολογεί μνημόνιο συνεργασίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλο και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ανακοίνωση του οποίου αναφέρει πως, τα τρία μέρη δρομολογούν από κοινού «τη δημιουργία και υποστήριξη κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, την ανάδειξη της σημασίας της πράσινης μετάβασης και μείωσης των ρύπων και την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Ναυτιλίας, στην προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές τις επιδόσεις και να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλοίων, μέσω της καινοτομίας και της έξυπνης χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. 

«Η συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην ναυτιλιακή κοινότητα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ερευνητικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της προκλήσεις», προσθέτει.

Σε χαιρετισμό του, ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα της συνεργασίας, που είναι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης Ναυτιλίας.

«Θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην Πράσινη μετάβαση και τη Γαλάζια ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής ναυτιλίας, της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών», είπε.

Οι στοχευμένες δράσεις μας, συνέχισε, θα εστιάζουν στη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Ναυτιλίας, στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μερών και στον εντοπισμό των προκλήσεων και αναγκών του τομέα της Ναυτιλίας.

«Μαζί μπορούμε να την αναδείξουμε σε κινητήρια δύναμη ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εξέλιξης, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας”, συμπλήρωσε.

Η συνεργασία Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας η οποία στην ουσία δημιουργεί το κατάλληλο ερευνητικό περιβάλλον για την ναυτιλία (RISE: Research Innovation  Shipping Environment) θα αποτυπώνεται και στην Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία, η οποία θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X