Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Με σημαντικό ρόλο στην Τουρκία η εναλλακτική της Ρωσίας για μεταφορά σιτηρών 

Tον ρόλο όχι μόνο του διαμεσολαβητή, αλλά και του ενεργού μεταφορέα, επιχειρεί να αναλάβει εκ νέου η Τουρκία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συζητήσει, με τον Τούρκο ομόλογο του μία εναλλακτική που προτείνει η Μόσχα για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη και σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία, σε μειωμένη τιμή, με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ, για επεξεργασία στην Τουρκία και αποστολή σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα από την συμφωνία, που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.  

Έκτοτε, η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε ουκρανικά λιμάνια και ΣΙΛΟ με σιτηρά, με αποτέλεσμα η Ουκρανία και η Δύση να την κατηγορήσουν ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου.

Η Ρωσία λέει ότι παραιτήθηκε από τη συμφωνία επειδή πολύ λίγα από τα σιτηρά κατέληγαν στις φτωχότερες χώρες και επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων, δεδομένου ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, την ασφάλιση και την πρόσβαση στα λιμάνια.

Η ρωσική δήλωση αναφέρει ότι ο Λαβρόφ θα επαναδιατυπώσει τη θέση της Μόσχας, πως μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά, όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία θα θεωρούνται ως δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X