Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Μάγεψε η “Ακρόπολη” της θάλασσας

Σε μια άκρως θαλασσινή ατμόσφαιρα εγκαινιάστηκε το υποβρύχειο μουσείο της Αλοννήσου, το οποίο από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου είναι ανοικτό για τους λάτρεις του βυθού. Την «υποθαλάσσια» κορδέλα έκοψε ο αγαπημένος καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς στην παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Το υδάτινο μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις Σποράδες, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα ναυάγιο γεμάτο αμφορείς που εντοπίστηκε σε βάθος 25 μέτρων, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής.

Στις αναφορές του διεθνούς πρακτορείου Reuters, το υποβρυχειο μουσείο αποκαλείται ως η “Ακρόπολη της θάλασσας”.

Εκατοντάδες καλεσμένοι, τουρίστες και Αλοννησιώτες παρακολουθούσαν τα δρώμενα στον βυθό από μια μεγάλη γιγαντοοθόνη στο λιμανάκι της Στενής Βάλλας, ενώ γύρω από το ναυάγιο με τους χιλιάδες ανέπαφους αρχαίους αμφορείς προσέγγισαν δεκάδες σκάφη για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.    

Το υποβρύχιο μουσείο, που οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρας και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, από την Δευτέρα 3 Αυγούστου και ως τις 2 Οκτωβρίου, θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, που θα θελήσει να θαυμάσει τα εκθέματα στον βυθό του περίφημου ναυαγίου που ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα.  

Το άνοιγμα και η λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου από σήμερα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.          

Το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.  

Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X