Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας – Έργο ορόσημο σε πράσινο ορίζοντα

Tη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζει το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Αυτό καταγράφεται στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που εκπόνησαν η Κοινοπραξία Rogan Associates S.A και Τουμαζής και η Atlantis Environment & Innovation Ltd.

Στο πλαίσιο της Μελέτης που παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις τόσο κατά την περίοδο της κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο της λειτουργίας του έργου και προτάθηκαν μέτρα και σχέδια αντιμετώπισης και παρακολούθησης, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του έργου ανάπλασης σε συνδυασμό με την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη Μελέτη το έργο «Ανάπλασης του Λιμένα και της Μαρίνας της Λάρνακας» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κυπριακή οικονομία χρήζει ανάγκης ακμής.

Αναφέρεται επίσης ότι η υλοποίηση του έργου που προνοεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου Λιμανιού για πλοία κρουαζιέρας και μιας Μαρίνας για σκάφη αναψυχής, θα επιφέρει άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το εμβληματικό έργο, το οποίο αποτελεί δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής θα μετατρέψει τη Λάρνακα σε μια ζωντανή πόλη με τα μοναδικά πλεονεκτήματα της φιλοξενίας, ενώ σε συνδυασμό με την κλίμακα των κατασκευών θα αποτελέσει ορόσημο στο αστικό τοπίο και θα δημιουργήσει μία σαφώς  βελτιωμένη εικόνα στην περιοχή, επισημαίνεται στη Μελέτη.

Στη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης του έργου ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Ltd Πάνος Αλεξάνδρου υπέδειξε ότι το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από  πράσινη αντίληψη, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι, ώστε το περιβάλλον να μην επιβαρυνθεί ούτε κατά την υλοποίηση αλλά ούτε κατά την παράδοση του στους δημότες. 

Μάλιστα ο κ. Αλεξάνδρου διαβεβαίωσε όλους, ότι η οικολογική προσέγγιση και οι σύγχρονες μέθοδοι τις οποίες υιοθετεί  η Kition Ocean Holdings Ltd, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά όπου είναι δυνατόν, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθούν με ευλάβεια ώστε την 1η Απριλίου 2022, η Kition Ocean Holdings Ltd να αναλάβει τη λειτουργία του Λιμανιού και της Μαρίνας, αρχίζοντας άμεσα τα έργα αναβάθμισης και υποδομής.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της παρουσίασης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι η ανάπλαση του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ακολουθούν το δρόμο που χάραξε η ΕΕ και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, δηλαδή αυτόν της πράσινης ανάπτυξης.

Οι κλιματολογικές επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη επένδυση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ, θα είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον. Το όλο έργο, συμπλήρωσε, θα περιλαμβάνει επίσης κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ κατά την κατασκευή του θα έχουμε την όσο το δυνατό λιγότερη εκπομπή ρύπων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X