Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλωτές ανεμογεννήτριες: Η αναδυόμενη καινοτομία για καθαρή ενέργεια έναντι στην κλιματική κρίση

Η Νορβηγία εγκαινίασε στα ύδατα της Βόρειας Θάλασσας το μεγαλύτερο πεδίο πλωτών ανεμογεννητριών στον κόσμο, μια τεχνολογία που εξακολουθεί να αναδύεται αλλά θεωρείται πολλά υποσχόμενη για την ενεργειακή μετάβαση. Αποτελούμενο από 11 τουρμπίνες των 8,6 MW η κάθε μία, το κοίτασμα Hywind Tampen παρέχει ενέργεια σε πέντε γειτονικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καλύπτοντας περίπου το 35% των αναγκών τους.

Μπαίνοντας στην παραγωγή στα τέλη του περασμένου έτους, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον διάδοχο της Νορβηγίας Haakon και τον πρωθυπουργό της χώρας, Jonas Gahr Støre, περίπου 140 χιλιόμετρα από την ακτή. «Οι Ευρωπαίοι και όλοι χρειαζόμαστε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία το ενίσχυσε αυτό», δήλωσε ο Jonas Gahr Støre, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο NTB. «Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να είναι ανανεώσιμης πηγής αν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους», πρόσθεσε.

Κόστος 640 εκ. ευρώ

Σε αντίθεση με τις λεγόμενες «όρθιες» υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, στερεωμένες σε θεμέλια στο κάτω μέρος του νερού, οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τοποθετημένες σε μια πλωτή κατασκευή που συγκρατείται από συσκευές αγκύρωσης. Αυτό επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε βαθύτερα νερά, πιο μακριά από την ακτή και όπου ο άνεμος είναι πιο σταθερός, αλλά το κόστος τους είναι επίσης υψηλότερο.

Η κατασκευή του Hywind Tampen σε βάθη μεταξύ 260 και 300 μέτρων κόστισε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια κορώνες (640 εκατομμύρια ευρώ). «Ναι, είναι ακριβό, αλλά κάποιος πρέπει να πρωτοπορήσει», είπε ο πρωθυπουργός. Εκτός από την Equinor, το έργο συγκεντρώνει τον νορβηγικό δημόσιο όμιλο Petoro, την αυστριακή OMV, τη Vår Energi – τη νορβηγική θυγατρική της ιταλικής Eni -, τη γερμανική Wintershall DEA και την ιαπωνική Inpex.

Πηγή : Lefigaro

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X