Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Λαβράκια για όλους στις ακτές, από τη Λάρνακα μέχρι και τη Λεμεσό

Χιλιάδες μικρά λαβράκια γέμισε η θάλασσα της Κύπρου, μετά από θαλάσσιο ατύχημα με πλοίο σε ιχθυοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι ακτές της Λεμεσού και της Λάρνακας να κατακλυστούν από ψαράδες.

Τα τελευταία 24ωρα, ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους χόμπι και κυριολεκτικά έχουν κατακλύσει τα παράκτια Λάρνακας και Λεμεσού, καθώς η λεία είναι πλούσια εκ του αποτελέσματος.

Αφορμή, η απελευθέρωση χιλιάδων λαβρακιών από ιχθυοκαλλιέργεια μετά από θαλάσσιο ατύχημα εμπορικού πλοίου στις  εγκαταστάσεις της εταιρείας.  Τα ψάρια που απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι πολύ μικρά και δεν υπερβαίνουν τα 200 γραμμάρια. Βάρος, κάτω του επιτρεπτού ορίου αλίευσης, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του Τμήματος Αλιείας, το ελάχιστο επιτρεπτό όριο για την αλίευση λαβρακιού είναι τα 25 εκατοστά.

Το νομικό κενό προκύπτει από τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2006 σχετικά µε μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, «Απαγορεύεται να αλιεύονται, να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να προσφέρονται για πώληση θαλάσσιοι οργανισμοί, οι οποίοι είναι μικρότεροι από το ελάχιστο µμέγεθος που ορίζεται στο παράρτημα».

Ωστόσο, τα χέρια του Τμήματος Αλιείας και των αρμόδιων αρχών για την αλιεία των ψαριών αυτών φαίνεται να είναι δεμένα, λόγω νομικού κενού. Σύμφωνα με τον κανονισμό και τα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών, οι επαγγελματίες αλιείς, αλλά και όσοι ψαρεύουν ερασιτεχνικά με βάρκα ή ψαροντούφεκο και πληρώνουν άδεια στο Τμήμα Αλιείας, υπόκεινται στους κανονισμούς για το μέγεθος των ψαριών και οι λειτουργοί του τμήματος, σε ενδεχόμενο έλεγχο, μπορούν να προχωρήσουν σε εξώδικο πρόστιμο σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σε περίπτωση που τα ψάρια που είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου καταλήξουν σε ψαραγορά, τότε οι λειτουργοί μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση εξωδίκων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.  Όσο αφορά, όμως, τους ερασιτέχνες ψαράδες από την ακτή, ο κανονισμός δεν τους καλύπτει, με αποτέλεσμα οι λειτουργοί του τμήματος αλιείας, σε ενδεχόμενο έλεγχο να μην μπορούν να εκδώσουν εξώδικο πρόστιμο, παρά μόνο να προβούν σε συστάσεις και ενημέρωση για τα επιτρεπόμενα μεγέθη, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X