Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταγράφηκε το πιο γιγαντιαίο κύμα που δεν προκλήθηκε από τσουνάμι

Το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί δημιουργήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Τον Νοέμβριο του 2020, λίγο έξω από τις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ένα τεράστιο κύμα μετρήθηκε σε ύψος 17,6 μέτρων (58 πόδια), σπάζοντας όλα τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ.

Ενώ ο τετραώροφος τοίχος νερού είναι εντυπωσιακά ψηλός, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό, είναι το πόσο μεγάλος ήταν σε σύγκριση με άλλους που τον περιβάλλουν.

Τα αδίστακτα κύματα, ή τα ακραία κύματα καταιγίδας, είναι όλα τα κύματα που έχουν μεγαλύτερο από το διπλάσιο μέγεθος από αυτά που βρίσκονται γύρω τους, και αυτό το συγκεκριμένο ήταν σχεδόν τριπλάσιο.

Το συγκεκριμένο κύμα, διαφέρει από αυτά που προκαλούνται σε ένα τσουνάμι. Αυτά τα κύματα που δημιουργούνται σε συνθήκες καταιγίδας και χαρακτηρίζονται ως «αδίστακτα»  προκαλούνται από τον άνεμο, επομένως είναι απλώς μια σπάνια εμφάνιση κυμάτων που δημιουργούνται από τον άνεμο. Ενώ ένα τσουνάμι δημιουργείται πιο συχνά από σεισμό, υποβρύχιες δονήσεις, ή ακόμη από  μια έκρηξη ηφαιστείου.

Τα αδίστακτα κύματα αποτελούν θρύλο για αιώνες, εμφανίζονται σε μύθους ή ιστορίες ναυτικών. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πραγματικό φαινόμενο το 1995, όταν το «Κύμα Draupner», το πρώτο κύμα που καταγράφηκε ποτέ, μετρήθηκε κοντά στη Νορβηγία. Ήταν 25,6 μέτρα, λίγο περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους των μέσων κυμάτων των 12 μέτρων που το περιβάλλουν.

Αυτά τα ογκώδη κύματα είναι εξαιρετικά σπάνια και η δυνατότητα μέτρησης και ανάλυσης τους είναι αρκετά ασυνήθιστη. Η MarineLabs, η εταιρεία που κατέγραψε το ρεκόρ, είπε ότι ένα γεγονός όπως αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 1300 χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένες επιστημονικές έρευνες έχουν βρει ότι τα ύψη των κυμάτων θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, επομένως μπορεί να υπάρξουν περισσότερα από αυτά τα ακραία κύματα στο μέλλον.

Η καταγραφή των κυμάτων γίνεται με τη χρήση ειδικών σημαδούρων, στις οποίες υπάρχει  συνδεδεμένος εξοπλισμός για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στον ωκεανό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X