Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Κατάσχεση πλοίων μεταφοράς σιταριού από ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις απομάκρυναν και μετέφεραν πέντε bulkers που ήταν ελλιμενισμένα στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ .

Κάτοικοι του Μπερντιάνσκ αναφέρουν ότι υπήρχαν πέντε πλοία στο λιμάνι. Κάποια από αυτά ήταν πλήρως φορτωμένα. Πριν από λίγες μέρες, τα πλοία αυτά εξαφανίστηκαν από το λιμάνι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τα πλοία αυτά, τα οποία μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών, απομακρύνθηκαν από ρωσικά ρυμουλκά.

Το λιμάνι χρησιμοποιείται πλέον  για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής. Τα ρωσικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν πρόσφατα πλάνα από άρματα μάχης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Μπερντιάνσκ για στρατιωτικό φορτίο, βοηθώντας στον ανεφοδιασμό της ρωσικής επίθεσης στη Μαριούπολη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι 10 πλοία εμπλέκονται τώρα στη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στο λιμάνι.

Η προφανής κατάσχεση εμπορικών πλοίων στο Μπερντιάνσκ δεν είναι η πρώτη. Στις πρώτες μέρες του πολέμου, δύο ουκρανικά εμπορικά πλοία – τα bulkers Princess Nicole και το Afina – αναχαιτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το ρωσικό ναυτικό κατέλαβε επίσης το ουκρανικό σκάφος διάσωσης Sapphire, το οποίο βρισκόταν σε διαδρομή για το Snake Island σε μια αποστολή έρευνας και ανάκτησης. Το Sapphire μεταφέρθηκε στη Σεβαστούπολη και το πλήρωμά του αποβιβάστηκε και κρατήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε μια συνέντευξη την Τρίτη, ένας συγγενής ενός εκ των αξιωματούχων του Sapphire είπε ότι οι Ρώσοι φρουροί επέτρεψαν στα μέλη του πληρώματος ένα μόνο τηλεφώνημα στις οικογένειές τους. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ενημερώσεις από τις 9 Μαρτίου.

Η σύλληψη του Sapphire άφησε την Ουκρανία χωρίς ένα από τα πιο ικανά ρυμουλκά διάσωσης/πυρόσβεσης, ακριβώς την στιγμή του πολλαπλασιασμού των θαλάσσιων απωλειών. Πολλά εμπορικά πλοία έχουν χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες από το ξέσπασμα του πολέμου και ενώ κανένα δεν έχει βυθιστεί, ένας ναυτικός σκοτώθηκε.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X