Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καινοτομίες, από τα έξυπνα λιμάνια του μέλλοντος – μετάβαση στη γαλάζια οικονομία

Πολλά και ενδιαφέροντα για τους «έξυπνους προβλήτες του μέλλοντος» προέκυψαν κατά τις εργασίες διήμερης ειδικής εκδήλωσης που ασχολήθηκε με την καινοτομία στα λιμάνια μέσω της φιλοσοφίας SMART (Βιωσιμότητα, πολυτροπική ευελιξία, ανθεκτικότητα και διαφάνεια) στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Μέσω του SMART, οι λιμένες που έλαβαν μέρος τόνισαν περιπτώσεις χρήσης βέλτιστων πρακτικών από τις ομάδες τους, ενώ συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με πληθώρα θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια και οι πόλεις.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων 5G, AI και Μηχανικής Μάθησης, των τεχνολογιών Drone και των τεχνολογικών προγραμμάτων HyperPort ήταν μόνο ένα μικρό τμήμα του απίστευτου αριθμού λύσεων που επέδειξαν οι λιμένες κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης.

Καταδείχθηκε ότι η συνεργασία λιμένα-πόλης ήταν ζωτικής σημασίας για την απάντηση σε βασικά ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, τη δημιουργία μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας για το μέλλον και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τη βελτίωση των λειτουργιών και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα.

Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων η μετατροπή ενός λιμανιού σε “έξυπνο” όχι μόνο σημαίνει αποτελεσματική διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος που καθορίζεται από τις νέες τεχνολογίες και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των υφιστάμενων υποδομών εντός του λιμανιού, αλλά απαιτεί επίσης πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών αρχών, των τοπικών κοινοτήτων και άλλων εμπλεκόμενων μερών. Βασικές εισηγήσεις παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Λιμανιού της Βαρκελώνης Damià Calvet, ο Διευθυντής του Λιμανιού του Λος Άντζελες Gene Seroka και ο Πρόεδρος του Λιμανιού της Αμβέρσα Annick De Ridder

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X