Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ιράν: Κοντά στην επιστροφή των δυο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων 

Η Τεχεράνη δήλωσε την Τρίτη ότι η Αθήνα διέταξε την απελευθέρωση του ιρανικού πετρελαίου που κατασχέθηκε από δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία, αφού το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να επιστραφεί παρά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τη σχετική εντολή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου στον ιδιοκτήτη του», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την κίνηση.

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι το ιρανικό πετρέλαιο που κατασχέθηκε τον Απρίλιο, από το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο Pegas, πρέπει να επιστραφεί.

Η κίνηση αυτή, αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων, που κατέλαβε το Ιράν τον περασμένο μήνα ως αντίποινα.

Το Pegas είχε αγκυροβολήσει κοντά στο ελληνικό νησί της Εύβοιας όταν το φορτίο του κατασχέθηκε σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τότε, το τάνκερ μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Το Pegas μετονομάστηκε αργότερα σε Lana και οι ελληνικές αρχές είπαν ότι το πλοίο και το πλήρωμα του θα απελευθερωθούν.

Όμως το πετρέλαιο κρατήθηκε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και είχε ξεκινήσει μια διαδικασία μεταφοράς του φορτίου σε πλοίο ναυλωμένο από τις ΗΠΑ.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στις 27 Μαΐου επιβιβάστηκε και κατέλαβε δύο υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρα στον Κόλπο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσχεση των δύο δεξαμενόπλοιων ήταν πράξη αντιποίνων κατά της Ελλάδας επειδή «έκλεψε» ιρανικό πετρέλαιο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X