Σε συμφωνία για τους πρώτους δεσμευτικούς στόχους της ναυτιλίας, που θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, κατέληξε ο ΙΜΟ. Όπως ανακοίνωσε ο Global Maritime Forum, ο ναυτιλιακός κλάδος είναι πλέον ο πρώτος κλάδος με διεθνώς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών, ως αποτέλεσμα εποικοδομητικών συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΙΜΟ.
Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και των εμπορικών διαταραχών, αυτή η δεσμευτική συμφωνία αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας των κρατών μελών για τον στόχο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
«Αν και οι στόχοι αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός, θα πρέπει να βελτιωθούν αν πρόκειται να προωθήσουν την ταχεία αλλαγή καυσίμων που θα επιτρέψει την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050. Ενώ επικροτούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει άμεσες και αποφασιστικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές πράσινων καυσίμων. Ο ΙΜΟ θα έχει ευκαιρίες να καταστήσει τους κανονισμούς αυτούς πιο αποτελεσματικούς με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι εθνικές και περιφερειακές πολιτικές πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στα κλιμακούμενα e-fuels και στις υποδομές που απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές», σημειώνει ο Jesse Fahnestock, Director, Decarbonisation του Global Maritime Forum.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια δέσμη τεχνικών και οικονομικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Global Fuel Standard που θέτει στόχους μείωσης της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου για κάθε έτος έως το 2035 και penalties σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων. Τα μέτρα θέτουν επίσης σε εφαρμογή ένα σύστημα εμπορίας πιστωτικών μονάδων μέσω του οποίου τα πλοία με χαμηλότερες εκπομπές μπορούν να παράγουν πιστωτικές μονάδες που θα πωλούνται στους ιδιοκτήτες πλοίων με υψηλότερες εκπομπές ρύπων. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τα penalties θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός μηχανισμού επιβράβευσης για καύσιμα μηδενικών και σχεδόν μηδενικών εκπομπών και μπορούν ενδεχομένως να υποστηρίξουν μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση, αναφέρει το Global Maritime Forum.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα ενδέχεται να μην είναι από μόνα τους αρκετά ισχυρά για να υλοποιήσουν τη στρατηγική του ΙΜΟ. «Οι στόχοι έντασης των αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσον θα επιτευχθεί η στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών για το 2030 και το 2040. Όπως έχουν σχεδιαστεί επί του παρόντος, τα μέτρα είναι απίθανο να είναι επαρκή για να δώσουν κίνητρα για την ταχεία ανάπτυξη e-fuels». Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, η υποστήριξη εθνικών περιφερειακών πολιτικών κρίνεται αναγκαία.
O γενικός γραμματέας του ICS, Guy Platten ανέφερε: “Η ναυτιλία θα είναι ο πρώτος τομέας που θα έχει ένα παγκόσμια συμφωνημένο carbon price, κάτι για το οποίο η ICS έχει ταχθεί υπέρ από την COP 26 το 2021, όταν ο κλάδος συμφώνησε σε έναν στόχο καθαρού μηδενικού ισοζυγίου για το 2050”.