Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η Τουρκία σε δυο ταμπλό για απεμπλοκή των Ουκρανικών λιμανιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ταξίδεψε στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Μετά τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πέταξε στην Άγκυρα την Τρίτη για να συνεχίσει τη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υπό συζήτηση συμφωνία θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επιθεωρήσουν τα εισερχόμενα πλοία για όπλα, ενώ οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παρέχουν συνοδεία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το σχέδιο θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ουκρανίας να ναρκοθετήσει τις παράκτιες περιοχές της, αφαιρώντας ένα βασικό εμπόδιο στις επιχειρήσεις ρωσικών αμφίβιων επιθέσεων.

Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας απουσίαζαν εμφανώς από τις συζητήσεις και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η κυβέρνησή του δεν είχε προσκληθεί στις συνομιλίες στην Άγκυρα. Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του κατέστησε σαφές ότι θα απέρριπτε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της ουκρανικής ασφάλειας.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας με στόχο την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες για αυτό το θέμα μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας και Ρωσίας αυτή τη στιγμή», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δεδομένης της πρόσφατης ρωσικής πυραυλικής επίθεσης σε τερματικό σταθμό σιτηρών στο Μικολάιβ, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο διάδρομο για να επιτεθεί στην Οδησσό και τη νότια Ουκρανία. Γι’ αυτό απαιτούνται αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας.»

Εκτός από τον αποκλεισμό, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί στην κλοπή ουκρανικών σιτηρών από κατεχόμενες περιοχές και επιθέσεις σε σιλό και εξοπλισμό σε περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Από την πλευρά τους, Ρώσοι διπλωμάτες κατηγόρησαν τα κράτη  μέλη του ΝΑΤΟ και επέρριψαν ευθύνες για τον περιορισμό της ροής σιτηρών από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Σε μια ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέκρουσε τα ρωσικά επιχειρήματα, αναγκάζοντας τον πρεσβευτή της Ρωσίας να αποχωρήσει  από την αίθουσα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως πύραυλο μυστικότητας εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο Μισέλ, μιλώντας απευθείας στον Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ. “Οι δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων, ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και αποσταθεροποιεί ολόκληρες περιοχές. Και η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση – μόνο η Ρωσία, παρά την εκστρατεία ψεμάτων και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου», κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X