Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Τεχεράνη απελευθέρωσε τα δύο ελληνικά τάνκερ, μετά από μήνες ομηρίας

Την απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ που κρατούνταν από τον Μάιο στον Ιράν, ανακοίνωσε και επίσημα η Τεχεράνη, βάζοντας τέλος στην πολύμηνη ομηρία των πλοίων και των ναυτικών. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο έκανε λόγο για μια πολύ ευχάριστη μέρα για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, «αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης».

Προηγήθηκε στις 9 Νοεμβρίου ο επαναπατρισμός του Κύπριου καπετάνιου που τελούσε κι αυτός υπό ομηρία.

Tα δύο ελληνικής σημαίας πλοία, το «Delta Poseidon» συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior», συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, σήκωσαν άγκυρα από την περιοχή του Μπαντάρ Αμπάς, που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα.

«Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» φεύγουν από το Ιράν

Υπογραφή μνημονίου

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν «Lana» που είχε κατασχεθεί στην Ελλάδα εγκατέλειψε τα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ, «σύμφωνα με μνημόνιο που υπεγράφη, οι δύο πλευρές θα έχουν την απαραίτητη συνεργασία για τη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας».

Ιστορικό

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο είχε δεσμευτεί με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Το πλοίο που ονομαζόταν τότε «Pegas» είχε αντιμετωπίσει μηχανικό πρόβλημα, ενώ βρισκόταν στη διαδρομή προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου στις 14 Απριλίου.

Εκεί, είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το τάνκερ μετέφερε στις δεξαμενές του 107.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Στις αρχές Ιουνίου, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου, για την κατάσχεση και μετάγγιση του πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Στη συνέχεια μετά από προσφυγή, ο Αρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή της ναυτιλιακής εταιρείας που έχει ναυλώσει δεξαμενόπλοιο (Ice Energy) για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών για να μεταφέρει στις ΗΠΑ το πετρέλαιο του «Lana». Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο μεταφορτώθηκαν οι 60.000 τόνοι πετρελαίου ξανά στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Στις 27 Μαΐου, οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ ως αντίποινα.

Την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν. «Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου», ανέφερε η αρχική ανακοίνωση.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τον Σεπτέμβριο η Τεχεράνη έδωσε το «πράσινο φως» για απελευθέρωση των ναυτικών που ήταν εγκλωβισμένοι στα υπό ελληνική σημαία τάνκερ, το «Delta Poseidon» και το «Prudent Warrior», οι οποίο και αντικαταστάθηκαν από άλλους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X