Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η πρώτη φωτογραφική απεικόνιση του κατεστραμμένου Moskva

Οι πρώτες εικόνες από το κατεστραμμένο καταδρομικό Moskva άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Moskva ήταν η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και το μεγαλύτερο μαχητικό επιφανείας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες για τις συνθήκες της βύθισής του.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι έπληξε το Moskva με δύο εγχώριας παραγωγής αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune από μια μπαταρία παράκτιας άμυνας. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις ουκρανικές πληροφορίες.

 Η πιο λεπτομερής εικόνα φαίνεται να δείχνει δύο τρύπες στο μέσο του πλοίου στην ίσαλο γραμμή, ακριβώς κάτω από τις στοίβες στην πλευρά του λιμανιού. Σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά είναι ορατές πάνω από τα καταστρώματα. Τα σημάδια μαύρου καπνού σε πολλαπλές διεισδύσεις του κύτους κοντά στο επίπεδο του κύριου καταστρώματος συμβαδίζουν με μια εσωτερική πυρκαγιά που σημειώθηκε στο σημείο της πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα δύο ρεύματα νερού πίσω από το πλοίο μπορεί να προέρχονται από τις οθόνες ενός πυροσβεστικού ρυμουλκού.

Οι καιρικές και επιφανειακές συνθήκες φαίνεται να είναι ήπιες, σε αντίθεση με τις επίσημες ρωσικές αναφορές για την απώλεια και το καταδρομικό δεν φαίνεται να ρυμουλκείται. Οι σωσίβιες λέμβοι λείπουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ήδη πραγματοποιηθεί εκκένωση, τη στιγμή που τραβήχτηκαν οι εικόνες.

Ενώ η επίθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των συστημάτων αεράμυνας της Σοβιετικής περιόδου, πολλοί ναυτικοί αναλυτές λένε ότι ανεξάρτητα από την αρχική αιτία, η τελική βύθιση του σκάφους μπορεί να αντανακλά την ετοιμότητα των πληρωμάτων του Ρωσικού Ναυτικού να ανταποκριθούν σε σενάρια ελέγχου ζημιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν σώσει πολλά πολεμικά πλοία κύτους που υπέστησαν παρόμοια ζημιά (ή δυνητικά χειρότερη), συμπεριλαμβανομένων των USS Cole, USS Stark, USS Samuel B. Roberts, USS Fitzgerald και USS John S. McCain.

Η έκταση των απωλειών που υπέστησαν στη Μόσχα δεν είναι δημόσια γνωστή και η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία. Ωστόσο, ανέκδοτες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι οι απώλειες ήταν σημαντικές.

Το πλοίο είχε πλήρωμα 510 ατόμων, αλλά μια τελετή αναγνώρισης που πραγματοποιήθηκε μετά την απώλεια του πλοίου, έδειξε μια πολύ μικρότερη ομάδα, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κυμαίνονται από 100-250 άτομα παρόντα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X