Η Κίνα άρχισε την κατασκευή τεράστιου λιμανιού στην Καμπότζη
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του τρίτου μεγάλου λιμανιού βαθέων υδάτων της Καμπότζης που κατασκευάζεται στη νότια πόλη Kομπότ κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.
Το έργο του λιμανιού προβλέπεται να κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και κατασκευάζεται με ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η Κατασκευαστική Εταιρεία της Σαγκάης και η China Bridge and Road Company συμμετέχουν στο έργο ανάπτυξης του λιμανιού, που αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά το 2025.
Το έργο έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει στα υπάρχοντα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου λιμανιού Σιχανούκ και του αυτόνομου λιμανιού της Πνομ Πενχ, και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επαρχίας Σιχανούν, σε ειδική οικονομική ζώνη. Το λιμάνι αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά αγαθών στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας υψηλή απόδοση για τους εμπόρους και τους επενδυτές που εξάγουν αγροτικά, βιομηχανικά και αλιευτικά προϊόντα.
Η πρώτη φάση του έργου απαιτεί μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία χώρων για τις λειτουργίες εμπορευματοκιβωτίων, με αρχική ετήσια χωρητικότητα 300.000 TEU. Το λιμάνι πολλαπλών χρήσεων έχει βάθος νερού σχεδόν 50 πόδια και θα μπορεί να φιλοξενήσει πλοία έως 100.000 τόνους. Σχεδιάζουν επίσης συνδέσεις με αυτοκινητόδρομο, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής πρωτεύουσας της Πνομ Πενχ.
Στη δεύτερη φάση του έργου, προνοείται ο διπλασιασμός της χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων στα 600.000 TEU, έως το 2030. Το λιμενικό συγκρότημα θα περιλαμβάνει ειδική οικονομική ζώνη, ζώνη ελεύθερου εμπορίου, αποθήκευση, μεταποίηση, διυλιστήριο πετρελαίου και κέντρο καυσίμων και θα είναι έκτασης 1.500 στρεμμάτων.
Η Κίνα αναπτύσσει λιμάνια σε όλη την Ασία ως μέρος της στρατηγικής Belt and Road. Οι επικριτές ανέφεραν πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της υποδομής, καθώς και αλλότρια κίνητρα που βλέπουν προς την αύξηση της εξάρτησης των αναπτυσσόμενων χωρών από την Κίνα έως την υποστήριξη της στρατιωτικής επέκτασης και κυριαρχίας της χώρας στην περιοχή.