Νέα

  • ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η γέφυρα Canakkale, ενώνει σε έξι λεπτά Ευρώπη και Ασία

Η κατασκευή της στοίχισε 2,5 δισ. ευρώ και είναι η κρεμαστή γέφυρα στα Στενά των Δαρδανελίων, που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της χώρας. Η 1915 Canakkale χτίστηκε από τουρκικές και κορεατικές εταιρείες και καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ της γέφυρας με τη μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους δύο πύργους. 

Είναι η τέταρτη γέφυρα που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά στην Τουρκία. Οι πύργοι της έχουν ύψος 318 μέτρα και το συνολικό μήκος της είναι 4,6 χιλιόμετρα. Τα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τη γέφυρα θα πληρώνουν 13,5 δολάρια. 

Έως τώρα, τα οχήματα που ταξίδευαν ανάμεσα στην Ανατολία και την χερσόνησο της Καλλίπολης έπρεπε να διασχίσουν τα Δαρδανέλια, σε μία διαδρομή που έπαιρνε μία ώρα με το φέρι, αλλά μαζί με την ώρα αναμονής, έφτανε ακόμα και στις πέντε ώρες.  Τώρα, η διαδρομή διαρκεί περίπου έξι λεπτά. 

Τέτοια mega-projects αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία από το 2002. Πέρυσι, ο Ερντογάν ανακήρυξε την έναρξη αυτού που ο ίδιος είχε αποκαλέσει σαν το «τρελό project» του, ένα κανάλι 15 δισ. δολαρίων στην Κωνσταντινούπολη που έχει στόχο να αποσυμφορήσει τα στενά του Βοσπόρου. Όμως, επικριτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του έργου, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της  Τουρκίας, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την αντίθεση του κόσμου. 

Πηγή: moneyreview

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X