Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας φυσικού αερίου μπορεί να φέρει ένα ακόμη ρίσκο

 Η ταχεία ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας LNG που ανταποκρίνεται στη ζήτηση για μεταφορά φυσικού αερίου αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας λανθανόντων περιουσιακών στοιχείων, εκτιμά σε έκθεση του  το ινστιτούτο επιστήμης και πολιτικής για το κλίμα, «Climate Analytics».

Σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική ομάδα υπεράσπισης του κλίματος και της ενέργειας «Solutions for Our Climate», η έκθεση υπογραμμίζει τον κίνδυνο υπέρβασης της ικανότητας μεταφοράς LNG που αυξάνεται από μελλοντικά ενεργειακά σενάρια που απαιτούν την ταχεία εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

«Αυτή η έκθεση διαπιστώνει ότι η απορρόφηση της ναυτιλιακής ικανότητας υπερβαίνει κατά πολύ τις παγκόσμιες προβλέψεις για το εμπόριο LNG, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα», γράφουν οι Victor Maxwell και Nandini Das ως συν-συγγραφείς της έκθεσης. Η έκθεση καλεί την Κορέα και άλλες ναυπηγικές χώρες να ανακατευθύνουν τα δημόσια οικονομικά που επιδοτούν επί του παρόντος τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγικών δραστηριοτήτων.

Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει η έκθεση, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος λανθάνοντος ενεργητικού και η παράδοση για τη ναυπηγική βιομηχανία μακριά από την εστίασή της σε εταιρείες μεταφοράς αερίου και δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου.

Το βιβλίο παραγγελιών για πλοία μεταφοράς LNG αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τους συγγραφείς να αναφέρουν την «παύση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για LNG μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Ενώ ο πόλεμος και τα εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, μετατόπισαν τη ζήτηση για να αναπληρώσουν τις χαμένες προμήθειες, οι χώρες παραγωγής σπεύδουν επίσης να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και τις εξαγωγές LNG.

 Οι παραγωγοί επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χώρες όπως η Κίνα αυξάνουν γρήγορα τις εισαγωγές, ενώ το Κατάρ βρίσκεται στην τελική φάση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος επέκτασης για να ανοίξει το νέο του North Field, το οποίο αναμένεται να διπλασιάσει τις εξαγωγές της χώρας.

Η έκθεση αναλύει τις προοπτικές για τη ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς LNG και πετρελαιοφόρων, χρησιμοποιώντας ποικίλα σενάρια στις προσπάθειες επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επισημαίνουν ότι αυτοί οι τύποι πλοίων την πενταετία μεταξύ 2016 και 2020, αντιπροσώπευαν το 27 τοις εκατό και το 10 τοις εκατό της ναυπηγικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Υπολογίζουν ότι στα τέλη του 2021 υπήρχαν περίπου 700 πλοία LNG. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την ταχεία ανάπτυξη το 2022, λέγοντας ότι 34 πλοία μεταφοράς LNG προστέθηκαν πέρυσι και άλλα 335 πλοία μεταφοράς LNG αναμένεται να παραδώσουν μεταξύ 2023 και 2028, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research.

Υπογραμμίζουν περαιτέρω ότι η ναυπηγική βιομηχανία της Νότιας Κορέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μεταφορείς LNG. Μαζί με τα δεξαμενόπλοια, αυτά τα πλοία κατατάσσονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων εξαγωγών της Νότιας Κορέας, από άποψη αξίας.

Το 2022, οι κορεάτες ναυπηγοί κέρδισαν πάνω από το 70 τοις εκατό των παραγγελιών για μεταφορείς LNG, αντιπροσωπεύοντας το 65 τοις εκατό της παραγγελίας χωρητικότητας από τους ναυπηγούς της χώρας. Η αγορά των VLCC ήταν πιο αργή με βάση την ύφεση στις αγορές πετρελαίου, αλλά ανέκαμψε από τα μέσα του 2022, καθώς οι αναλυτές προέβλεψαν την έναρξη μιας παρατεταμένης ανόδου στην αγορά πετρελαίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X