Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ευανθία Αντωνίου: “Μια γυναίκα στο ναυτικό, είναι η απάντηση στην κλειστή κοινωνία της Κύπρου”

Η Ευανθία είναι 27 ετών και ανθυποπλοίαρχος σε πετρελαιοφόρα πλοία από το 2017. Η δεδομένη περίοδος την βρίσκει στο καράβι με το οποίο ταξιδεύει κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη. Εξηγεί γιατί μια γυναίκα στο ναυτικό είναι πρόκληση, αλλά και απάντηση στην κλειστή κοινωνία της Κύπρου. Περιγράφει την αγάπη της για τη θάλασσα, την περιπέτεια, τα ταξίδια και τη συναναστροφή με διαφορετικούς κόσμους.

Την πανδημία ευτυχώς την πέρασα στην στεριά, ήμουν στο ξέμπαρκο, αλλά είχα ξεμείνει στην Αθήνα λόγω κάποιων σεμιναρίων που έπρεπε να περάσω.

Αυτό το επάγγελμα ήταν μονόδρομος για μένα για πολλούς λόγους

  • Τα ταξίδια. Πάντα ήταν όνειρο μου να γυρίσω τον κόσμο και να συναναστραφώ με άλλες εθνικότητες. Οπότε φάνταζε σαν τον τέλειο συνδυασμό!
  • Το στοίχημα με την Εύη. Μεγαλώνοντας σε μια κλειστή κοινωνία όπως η Κύπρος, που θέλει τη γυναίκα μέσα σε ένα σπίτι να μαγειρεύει και να μεγαλώνει παιδιά, ήταν για μένα μια πρόκληση για να αποδείξω σε μένα και σε άλλους που υποστήριζαν ότι αυτό το επάγγελμα δεν είναι για γυναίκες.
  • Και οι γυναίκες μπορούν να σταθούν επάξια σε οποιοδήποτε επάγγελμα ελπίζοντας ότι θα εξαλειφθούν επιτέλους όλα αυτά τα στερεότυπα.
  • Η θάλασσα. Φυσικά ως Λεμεσιανή δε θα μπορούσα να μην έχω λατρεία για τη θάλασσα. Πιστεύω αν δεν την αγαπάς, δεν θα σε αγαπήσει ούτε και αυτή.
  • Οι απολαβές στο τέλος του μήνα είναι γενναιόδωρες. Είναι ένα κίνητρο για να στραφεί κάποιος επαγγελματικά στη θάλασσα. Να λέμε και την αλήθεια!

Αγωνία, να φθάνουμε πάντα στον προορισμό μας υγιείς και ασφαλείς

Το άγχος μου πριν από ένα ταξίδι είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά με τόσα μέσα που υπάρχουν πλέον μπορείς να προλάβεις μια ανεπιθύμητη κατάσταση.

Μεγαλύτερος μου φόβος όμως είναι η υγεία μου, αλλά και όλων των μελών του πληρώματος. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα, από το να είσαι άρρωστος ή τραυματισμένος. Να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένεια σου και να μην ξέρεις πότε θα φτάσεις στο επόμενο λιμάνι και αν θα μπορέσεις τελικά να πας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ειδικά τώρα λόγω κορωνοϊού πολλές χώρες δεν επιτρέπουν σε κανένα να κατέβει στη στεριά για κανένα λόγο.

Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω

Αν σκέφτηκα να τα παρατήσω; Φυσικά και το σκέφτηκα πολλές φορές. Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται στο σπίτι με την οικογένεια και τους φίλους του; Όμως δεν είναι λόγος για να τα παρατήσω.

Γουστάρω όλη αυτή την εμπειρία. Είναι για μένα σαν περιπέτεια. Είμαι άνθρωπος που βαριέται τη ρουτίνα. Κάθε φορά, σε κάθε πλοίο, συναντάς διαφορετικούς ανθρώπους, αντιμετωπίζεις καινούριες καταστάσεις.

Από τον κάθε άνθρωπο εισπράττεις κάτι διαφορετικό , θετικό ή αρνητικό. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει κάθε μέρα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η γυναίκα στο εμπορικό ναυτικό, υπόκειται δοκιμασίες

Είναι πολύ μεγάλη απόφαση να γίνεις ναυτικός και πόσο μάλλον γυναίκα ναυτικός.  Προφανώς δεν είναι καθόλου εύκολο. Πιστεύω πρέπει να είσαι πολύ συνειδητοποιημένη, γιατί έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με προκλήσεις.

Για παράδειγμα, σε μουσουλμανικές χώρες δεν αποδέχονται το γεγονός ότι υπάρχει γυναίκα στο καράβι με την οποία πρέπει να συνεργαστούν και ζητούν να μιλήσουν με άντρα.

Αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια

Σίγουρα έχω φιλοοδοξίες στο μυαλό μου αλλά αποφεύγω να σχεδιάζω για το πολύ μακρινό μέλλον. Εύχομαι να είμαι καλά και μακάρι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Η γυναίκα στο εμπορικό ναυτικό υπόκεται διαρκώς σε δοκιμασίες που την κάνουν πιο δυνατή. Από τη στιγμή που θα ενταχθείς στη σχολή, μέχρι στιγμή που θα αναζητήσεις εργασία και στη συνέχεια στο καράβι.  Η απόρριψη και η “ταπείνωση” είναι συχνό φαινόμενο λόγω φύλου.

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία για μια γυναίκα όπου κι αν βρίσκεται, είναι να τα έχει καλά με τον εαυτό της και να ξέρει ποια είναι. Να μη χάσει ποτέ την ταυτότητα της, γιατί μέσα σε όλο αυτό δυστυχώς αναγκάζεται να γίνει πιο σκληρή για να επιβιώσει.

Έκανα ταξίδια μακρινά και συναρπαστικά  

Σε όλη αυτή τη διαδρομή αποκόμισα εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες, επισκέφθηκα χώρες που πάντα ήθελα να δω, και δεν θα μπορούσα υπό διαφορετικές συνθήκες.

Κέρδισα πολύτιμες φιλίες, γνώρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους με εξαίρετο ήθος και αρχές από τους οποίους πήρα πολλά και μακάρι να τα δώσω και εγώ σε επόμενες γενιές. Ασφαλώς και δεν είναι όλα ρόδινα στο εμπορικό ναυτικό, υπήρξαν και δυσάρεστα βιώματα που με στιγμάτισαν, αλλά επιλέγω να κρατώ τα θετικά και να προχωρώ μπροστά!

Το δικό μου ευχαριστώ

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ δημόσια σε όσους πιστεύουν στις ικανότητες μιας γυναίκας σε ηγετικές θέσεις. Γιατί τελικά είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά και ίσοι!

Διαβάστε επίσης:

Οι φωτογραφίες της Ευανθίας Αντωνίου είναι από την προσωπική συλλογή της, σε πραγματικές συνθήκες καθήκοντος

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X