Νέα

  • Μη κατηγοριοποιημένο

Εννέα μήνες στη θάλασσα εγκαταλελειμμένοι

Εννέα μήνες μετά την εγκατάλειψη του αλιευτικού σκάφους “Ra’Horakhty” με σημαία της Κένυας από τους ιδιοκτήτες του στο λιμάνι της Μομπάσα, 10 μέλη του πληρώματος παραμένουν εγκλωβισμένα στο σκάφος, αναμένοντας την επίλυση μιας δικαστικής υπόθεσης που θα καθορίσει εάν μπορούν να ανακτήσουν τους μισθούς τους.

Οι ιδιοκτήτες του σκάφους σταμάτησαν να πληρώνουν μισθούς τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθως την παροχή τροφίμων και καυσίμων, αφήνωντας το πλήρωμα στο έλεος του Θεού. Η ναυτιλιακή φιλανθρωπική οργάνωση Stella Maris έχει παρέμβει για να προμηθεύσει το πλήρωμα με μαγειρικό λάδι, ρύζι και κρέας και συνηγορεί με τις τοπικές αρχές για λογαριασμό τους.

Τα μέλη του πληρώματος από την Κένυα και την Τανζανία έχουν ήδη πληρωθεί και επαναπατριστεί, και έξι μέλη του πληρώματος της Ινδονησίας πέταξαν σπίτι τους με τη βοήθεια της ινδονησιακής πρεσβείας στις 15 Δεκεμβρίου. Στο πλοίο παραμένουν 10 μέλη του πληρώματος από την Κορέα και το Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, Σέο Χιουντό.

«Είναι πολύ οδυνηρό ότι οι υπόλοιποι δέκα ναυτικοί θα περάσουν τα Χριστούγεννα μακριά από τις οικογένειές τους. Η ευαίσθητη ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ναυτικοί θα πρέπει δικαίως να ωθήσει την ταχεία παρακολούθηση της υπόθεσης σε δίκαιη και γρήγορη κατάληξη», δήλωσε η διευθύντρια της Μομπάσα της Stella Maris, Μάργκαρετ Μασίμπο. «Ανησυχούμε για το πόσο θα διαρκέσει η δικαστική υπόθεση και η οικονομική μάχη και η ψυχολογική πίεση στο πλήρωμα και τις οικογένειές τους», αναφέρει.

Η υπόθεση δείχνει ένα ευρύτερο πρόβλημα εγκατάλειψης ναυτικών, είπε η Στέλλα Μαρίς. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ILO Abandonment of Seafarers, 66 πλοία έχουν αναφερθεί εγκαταλειμμένα από τις αρχές του 2021. Τα ναυτικά συνδικάτα και οι οργανώσεις πρόνοιας είναι συχνά οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζοντας τα θύματα και τους παρέχουν προμήθειες όταν φεύγουν οι πλοιοκτήτες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X