Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ενιαίες κυρώσεις για ρωσικά πλοία από όλες τις χώρες ζητά ο ΕSPO

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) ζητά ομοιόμορφη, σαφή εφαρμογή της πρόσφατα επιβληθείσας ευρωπαϊκής  απαγόρευσης  στα πλοία με ρωσική σημαία, η οποία εγκρίθηκε στις 8 Απριλίου ως μέρος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση διέλευσης πλοίων με ρωσική σημαία από λιμάνια της ΕΕ, εκτός από πλοία που μεταφέρουν γεωργικά, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. Η τελευταία κατηγορία είναι μια κρίσιμη εξαίρεση, καθώς τα πιο σημαντικά ρωσικά εξαγωγικά εμπορεύματα είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γι’ αυτό και τα δεξαμενόπλοια με ρωσική σημαία θα συνεχίσουν να μπορούν να πλοηγούνται νόμιμα στην Ευρώπη. Από τις κυρώσεις εξαιρούνται  εξαιρούν επίσης όλα τα ρωσικά πλοία που ανήκουν, χρηματοδοτούνται ή διαχειρίζονται και φέρουν άλλη σημαία, πλην της ρωσικής.

Σε ανακοίνωσή του, ο ESPO επικύρωσε τις νέες κυρώσει, εκφράζοντας δημόσια την καταδίκη του για την εισβολή στην Ουκρανία. Κάλεσε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν την ομοιόμορφη εφαρμογή των κυρώσεων σε ολόκληρο το μπλοκ, διατηρώντας την εφαρμογή εναρμονισμένη για τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού, μεταξύ των ανταγωνιστικών λιμένων

Όπως η Βρετανική Ένωση Λιμένων (BPA), η οποία ζήτησε έναν επίσημο κυβερνητικό κατάλογο όλων των πλοίων που επηρεάζονται από κυρώσεις, ο ESPO ζήτησε επίσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτιλιακής Ασφάλειας να συντάξει έναν ενιαίο κατάλογο απαγορευμένων ρωσικών πλοίων. Ο οργανισμός, σημείωσε ότι ο κατάλογος θα πρέπει να λάβει υπόψη τυχόν πλοία που έχουν σημαίες ή εκ νέου νηολόγηση από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Για να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία εφαρμογής, κάλεσε τις αρχές της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να διαθέσουν αρκετό προσωπικό και πόρους στο έργο της επιβολής των κυρώσεων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X