Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Διαπραγμάτευση για ασφαλιστική κάλυψη πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας 

Η Ουκρανία είναι κοντά στην οριστικοποίηση ενός σχεδίου με παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους Financial Times τη Δευτέρα ότι η συμφωνία «επί του παρόντος επιδιώκεται και βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών τραπεζών και των διεθνών ασφαλιστικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των Lloyd’s of London.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από τον επόμενο μήνα, θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει από πέντε έως 30 πλοία έναντι ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο.

Οι ασφαλιστές και μια τοπική κρατική τράπεζα θα μοιραστούν τον κίνδυνο, αναφέρουν οι FT, με το δημόσιο τμήμα του κινδύνου να υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο οδικής κυκλοφορίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία για ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τα Ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν από και προς τα λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως στρατιωτικοί στόχοι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές και επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παλάου στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα που η Ουκρανία προσδιόρισε ως τουρκικό, σε μια πράξη «ισοδύναμη με πειρατεία», σύμφωνα με τον Τζέημς Σταυρίδη, πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ.

Όμως την Παρασκευή, ένα φορτηγό πλοίο πραγματοποίησε με επιτυχία το ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X