«Γνωρίστε μας, μη μας τρώτε», η εκστρατεία στην Ισλανδία για τις φάλαινες
Η Ισλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε το σχέδιό της να τερματίσει την πρακτική αυτή, αρχής γενομένης από το 2024.
Μία ξεναγός απευθύνει έκκληση στους επισκέπτες κάθε φορά σε ένα πλοιάριο παρατήρησης φαλαινών που διασχίζει τα νερά του κόλπου Faxaflói, ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Ισλανδίας, να μην τρώνε κρέας φάλαινας.
«Έχουμε μια εκστρατεία κατά της φαλαινοθηρίας εδώ», τους εξηγεί η Estelle, η οποία εντοπίζει στο νερό φάλαινες και δελφίνια και τις δείχνει στους επισκέπτες από το σκάφος. «Είναι προτιμότερο συναντάς αυτά τα πλάσματα από κοντά παρά να τα τρως».
Η μειωμένη ζήτηση για κρέας φάλαινας, ιδίως από το 2019 που η Ιαπωνία ξεκίνησε εκ νέου φαλαινοθηρία, σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απόφαση. «Είναι ελάχιστες οι ενδείξεις οικονομικού οφέλους από αυτή τη δραστηριότητα», έγραψε η Svandís Svavarsdóttir, υπουργός αλιείας της χώρας, στην εφημερίδα Morgunblaðið.
Η φαλαινοθηρία εξασκείται στα νερά γύρω από την Ισλανδία από τις αρχές του 1600, αλλά μόλις τον 19ο αιώνα τα ατμόπλοια και τα καμάκια επέτρεψαν σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να κυνηγήσουν τα πλάσματα αυτά σε μεγάλη κλίμακα.
Η εμπορική φαλαινοθηρία απανήλθε στη χώρατο 2006, οπότε επιτρεπόταν η θανάτωση 209 φαλαινών στην Ισλανδία ετησίως, που αποστέλλονται στην Ιαπωνία, μαζί με 217 φάλαινες “Minke”, των οποίων το κρέας καταναλώνεται στην τοπική αγορά.
Από τότε, μια ένωση ισλανδικών εταιρειών παρακολούθησης φαλαινών, με επικεφαλής τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις International Fund for Animal Welfare (IFAW) και IceWhale, αγωνίστηκαν για τον τερματισμό της. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να αντιστρέψει το κλίμα στο κυνήγι φαλαινών στην Ισλανδία με σλόγκαν «γνωρίστε μας, μη μας τρώτε».
Το 2017, ο υπουργός αλιείας ανακοίνωσε μια διευρυμένη «ζώνη απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας», αναγκάζοντας τους κυνηγούς να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές «πιο έξω στη θάλασσα», όπου είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν φάλαινες και η πρακτική καθίσταται οικονομικά ασύμφορη.
Όταν η Ιαπωνία επανέφερε την εμπορική φαλαινοθηρία το 2019, η ζήτηση για τις φάλαινες Ισλανδίας μειώθηκε. Και τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος φαλαινών δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν κανονικά μέσα στην πανδημία.
Πληροφορίες από Guardian