Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απίστευτες νέες εικόνες από την υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα

 Μια ισχυρή υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα το Σάββατο (15 Ιανουαρίου) καταγράφηκε όπως συνέβη σε εκπληκτικές εικόνες από δορυφόρο που παρακολουθεί τη Γη, δείχνοντας την απόλυτη δύναμη της φύσης, κατά τη διάρκεια του εκρηκτικού γεγονότος  στο Νότιο Ειρηνικό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Hunga Tonga-Hunga Ha’apai είναι ορατή ως μια εντυπωσιακή έκρηξη σε θέα από τον δορυφόρο παρατήρησης της Γης GOES West που λειτουργεί από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Ένα βίντεο της έκρηξης δείχνει ένα τεράστιο λοφίο από το ηφαίστειο να ανεβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα σαν γιγάντιο μανιτάρι κατά τη διάρκεια της έκρηξης καθώς ένα ωστικό κύμα εκτείνεται προς τα έξω από το Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ένα από τα 170 νησιά που αποτελούν το βασίλειο του Νοτίου Ειρηνικού της Τόνγκα.

Η έκρηξη προκάλεσε ένα τσουνάμι 4 ποδιών που έπληξε την πρωτεύουσα της Τόνγκα – Νουκουαλόφα, η οποία βρίσκεται περίπου 40 μίλια (65 χιλιόμετρα) νότια του ηφαιστείου. Μια ηχητική έκρηξη ακούστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, φτάνοντας μέχρι την Αλάσκα, σύμφωνα με το Associated Press.

Το ηφαίστειο στο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai εξερράγη για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου και στις 13 Ιανουαρίου. Η τελευταία έκρηξη ήταν επτά φορές πιο ισχυρή από το αυτή του  Δεκεμβρίου και έστειλε ένα τεράστιο νέφος τέφρας και αερίου πάνω από 12 μίλια (20 χιλιόμετρα) στην ατμόσφαιρα της Γης.

The eruption of an underwater volcano off Tonga, which triggered a tsunami warning for several South Pacific island nations, is seen in an image from the NOAA GOES-West satellite taken at 05:10 GMT January 15, 2022. CIRA/NOAA/Handout via REUTERS

Η έκρηξη του Σαββάτου έστειλε επίσης ένα νέφος τέφρας σε υψόμετρο σχεδόν 12 μιλίων, δήλωσε στο AP η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. Αξιωματούχοι της Νέας Ζηλανδίας ελπίζουν να στείλουν στρατιωτικές πτήσεις επιτήρησης πάνω από το ηφαίστειο τη Δευτέρα για να αξιολογήσουν την κατάστασή του, ακολουθούμενη από βοήθεια και προμήθειες για την Τόνγκα, όπου τα αποθέματα νερού μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην  Τόνγκα παραμένει ακαθόριστο, με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να στέλνουν αεροσκάφη παρακολούθησης για να αξιολογήσουν την κατάσταση στο μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X