Η Γαλλία ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση σχεδόν κάθε εμπορικής αλιείας στον Βισκαϊκό Κόλπο για την προστασία των δελφινιών. Η εν λόγω απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Οι Γάλλοι θαλάσσιοι εμπειρογνώμονες του CIEM εκτιμούν ότι περίπου 9.000 δελφίνια πεθαίνουν στον κόλπο κάθε χρόνο αφού πιάνονται κατά λάθος από αλιείς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση είναι «παράλογη» και φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας διέταξε την τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης καθώς οι περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν καλύτερη προστασία για τα θαλάσσια θηλαστικά. Η απαγόρευση, που διαρκεί περίπου ένα μήνα, είναι η πρώτη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η αλιεία θα σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης που καλύπτει μια περιοχή από το Finistere στη Βρετάνη έως τα ισπανικά σύνορα.
Ορισμένοι στον κλάδο εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, αλλά η κυβέρνηση Μακρόν έχει διαμηνύει πως οι αλιείς θα λάβουν μέτρα στήριξης και θα ενισχυθούν οικονομικά. Ειδικότερα, πηγές του Παρισιού διαρρέουν πως ότι θα καλυφθεί έως και το 75% των απωλειών και θα καταβληθεί «το συντομότερο δυνατό», ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν τα μέτρα ως ανεπαρκή.