Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αντιδρά η Περιβαλλοντική Κίνηση στην πρόθεση για παραχώρηση άδειας για δραστηριότητες στην Πέτρα του Ρωμιού

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόθεση της Kυβέρνησης, να δώσει άδεια για χρήση του χώρου κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, στο Ακρωτήριο Άσπρο, για διενέργεια συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων το 2021.

Σε ανακοίνωση η Περιβαλλοντική Κίνηση αναφέρει πως η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του Δικτύου «Natura 2000» ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και η χρήση της για συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις θα επηρεάσει αρνητικά την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Επιπλέον, αναφέρει, αποτελεί ασέβεια προς την ιστορικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

“Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις εμπορικοποιούν και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ιστορική αξία μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς όπως η  Πέτρα του Ρωμιού. Με τη διακίνηση του κόσμου καθώς και των συνεργείων εγκατάστασης και αποσυναρμολόγησης των εξεδρών και των συστημάτων φωτισμού και ήχου θα καταπατείται η βλάστηση, θα παρενοχλείται η πανίδα από την ανθρώπινη παρουσία, την παρουσία οχημάτων, την ηχορύπανση και φωτορύπανση με κίνδυνο μόνιμης απομάκρυνσης της από την περιοχή”, αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως είναι καιρός “να σταματήσει η αλόγιστη κατάχρηση της φύσης, για κάποιο πρόσκαιρο οικονομικό κέρδος λίγων, που επιφέρει σταδιακά τον αφανισμό φυτικών και ζωικών ειδών”.

“Δεν γίνεται από τη μια να ξοδεύονται σημαντικοί οικονομικοί πόροι για την διαχείριση και προστασία οικοτόπων στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000 και από την άλλη να τους καταστρέφουμε με αλόγιστες ενέργειες”, καταλήγει.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X