Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ιράν για «κατάσχεση» ύποπτου δεξαμενόπλοιου

Το Ιράν διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσχεση του φορτίου αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στην Ελλάδα, αποκαλώντας τώρα το ύποπτο δεξαμενόπλοιο «ιρανικό πλοίο» παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκε σε ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία και μέχρι την 1η Μαΐου ήταν νηολογημένο στη Ρωσία.

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ελλάδας για υποστήριξη της κατάσχεσης του πετρελαίου από τις ΗΠΑ «πράξη πειρατείας», ενώ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις βάσει του ναυτικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για κατάσχεση των 700.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο, ξεκίνησε πριν δύο περίπου μήνες, με τις ΗΠΑ, να πετυχαίνουν την έκδοση εντολής. Το υπό ρωσική σημαία πλοίο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως Pegas, βρίσκεται αγκυροβολημένο  στην Εύβοια. Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν αρχικά το σκάφος, με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για κυρώσεις σε ρωσικά πλοία, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι το σκάφος θα αποδεσμευθεί. Ωστόσο, μια ιρανική ομάδα παρακολούθησης, η  United Against Nuclear Iran (UANI), επέστησε την προσοχή στο πλοίο λέγοντας ότι ήταν φορτωμένο με ιρανικό αργό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμπεριλάβει ι το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 115.520 dwt σε προηγούμενες κυρώσεις στο ιρανικό εμπόριο πετρελαίου και προχώρησαν στην κατάσχεση του φορτίου για αυτούς τους λόγους.

Το Pegas είχε αγκυροβολήσει στην Ελλάδα, λόγω μηχανικών προβλημάτων και από εκεί και έπειτα η χώρα δεν επέτρεψε τον απόπλου του.

«Ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει τέτοιες διεθνείς υποχρεώσεις και είναι υπεύθυνη έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ως Κράτος Μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), τέτοια απαράδεκτα μέτρα δυστυχώς έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, για ένα σκάφος που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας τεχνικά προβλήματα και αντιμετωπίζοντας άσχημες καιρικές συνθήκες», αναφέρει το Ιράν.

 Η Ελληνική Ακτοφυλακή εξέδωσε το ένταλμα κράτησης του σκάφους στις 18 Απριλίου επικαλούμενη πολλαπλές ελλείψεις, μετά από επιθεώρηση του λιμενικού

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επίσης ότι ο Επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στο Ιράν, απουσία του πρέσβη κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις ενέργειες «διεθνή πειρατεία». Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν έχουν εκδώσει κανένα επίσημο σχόλιο για την κατάσταση, αλλά τα δεδομένα παρακολούθησης του AIS συνεχίζουν να δείχνουν ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας, το Ice Energy, μαζί με το

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X