Νέα

  • ΧΟΜΠΙ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ένα πραγματικό σχολείο για επίδοξες γοργόνες

Ποιος είπε ότι τις γοργόνες τις συναντάμε μόνο στα παραμύθια; Μπορεί κάποτε να ήταν όντως έτσι, τα τελευταία χρόνια όμως το «mermaiding» αποτελεί επαγγελματική επιλογή για πολλές (και πολλούς) οι οποίοι το επιλέγουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε υδάτινα σόου και ιδιωτικά πάρτι δίπλα στην πισίνα.

Η Sirenas Mediterranean Academy είναι ένα πραγματικό σχολείο για επίδοξες γοργόνες στην Ταραγόνα της Καταλονίας. Η ιδιοκτήρια της σχολής Σουζάνα Σέουμα, μετά από ένα ατύχημα που είχε, κολυμπούσε αρκετά προκειμένου να αναρρώσει. Ο σύντροφος και συνεργάτης της Αλεχάντρο, βλέποντας την όλη μέρα μέσα στο νερό, την παρομοίαζε με γοργόνα παροτρύνοντάς την να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να ακολουθήσει ένα παιδικό της όνειρο: να μάθει τα πάντα γύρω από τις γοργόνες και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της.

Κάπως έτσι, πριν από μερικά χρόνια άνοιξε τη σχολή της, που πολύ γρήγορα πλημμύρισε με άντρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών που ήθελαν να μάθουν να κολυμπούν με ρυθμικές κινήσεις των ποδιών ενώ βρίσκονται κλεισμένοι μέσα σε μια αυτοσχέδια ουρά ψαριού, για να εξασφαλίσουν το επίσημο πιστοποιητικό της γοργόνας (ή του τρίτωνά) τους.

Αν και οι περισσότεροι μαθητές είναι κορίτσια και νεαρές γυναίκες, οι δυο Καταλανοί έχουν βοηθήσει πολλούς συμπατριώτες τους να ζήσουν το όνειρό τους να μεταμορφωθούν σε ένα μυθικό θαλάσσιο πλάσμα.

Γυναίκες και άντρες όλων την ηλικιών μπορούν να εγγραφούν στη σχολή. Αφού πρώτα μάθουν την μυθολογική ιστορία των γοργόνων, οι επίδοξες σειρήνες διδάσκονται μια ποικιλία από στυλ και τεχνικές κολύμβησης προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες ουρές τους και να μάθουν να ελίσσουν τα σώματά τους κάτω από το νερό.

Για να γίνεις καλή γοργόνα ή τρίτωνας είναι σημαντικό να μάθεις να αναπνέεις σωστά κάτω από το νερό», σημειώνει ο Aλεχάντρο. «Κατά την κατάδυσή τους στο νερό, οι μαθητές κάνουν ασκήσεις άπνοιας. Οι μύες που συνδέονται με την αναπνοή γίνονται σταδιακά πιο ελαστικοί, βοηθώντας το σώμα να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή οξυγόνου», προσθέτει. Φυσικά, αυτό δεν είναι ούτε κάτι εύκολο, ούτε μαθαίνεται από την μία ημέρα στην άλλη.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι θα φανταζόσουν» λέει μια νεαρή μαθήτρια, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να κολυμπήσεις έχοντας δεμένη στα πόδια σου ουρά ψαριού βάρους περίπου 15 κιλών. Εάν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετά αγχωτικό, να πω ότι πρέπει να κρατήσεις τα πόδια σου κολλημένα μεταξύ τους και τα μάτια σου ανοιχτά μέσα στο θαλασσινό νερό».

«Για να γίνεις σωστή γοργόνα, πρέπει να μάθεις να αναπνέεις σωστά κάτω από το νερό», λένε οι εκπαιδευτές. Όταν τα μαθήματα ολοκληρωθούν επιτυχώς, οι μαθητές υποβάλλονται σε ένα ειδικό… «βάπτισμα» γοργόνας ή τρίτωνα και λαμβάνουν ένα επίσημο πιστοποιητικό ότι ολοκλήρωσαν επιτυχημένα τις σπουδές τους.

Η Σουζάνα και ο Αλεχάντρο είναι εξίσου παθιασμένοι σχετικά με την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και χρησιμοποιούν την ακαδημία για να αναλάβουν και διάφορες περιβαλλοντικές εργασίες καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ταραγόνα.

Επιπλέον, όλες οι επίδοξες γοργόνες και τρίτωνες μαθαίνουν για τη σημασία της φροντίδας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Φυσικά, ο απώτερος στόχος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η ανθρώπινη επαφή με το νερό και την θάλασσα. «Η γοργόνα είναι το τέλειο ον, επειδή μπορεί να κολυμπήσει στο νερό σαν ένα δελφίνι», λέει ο Αλεχάντρο. «Και αυτό ακριβώς θέλουμε να βιώσουν οι μαθητές μας», καταλήγει.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X