Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ένας νεκρός και έξι απαχθέντες ο θλιβερός απολογισμός νέας πειρατείας, στον κόλπο της Γουινέας

Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά πειρατείας δείχνουν μια μείωση για την περιοχή του κόλπου της Γουινέας, μια νέα επίθεση ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι το πρόβλημα παραμένει και είναι και μεγάλο.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας, πειρατές απήγαγαν συνολικά έξι μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου πλοίου Tonsberg στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του νησιού Μπιόκο (Ισημερινή Γουινέα). Δυστυχώς ένα μέλος του πληρώματος έχασε την ζωή του.

Το MDAT-GoG, το οποίο παρακολουθεί την περιοχή για πειρατικές επιθέσεις, ανέφερε μια επίθεση και επιβίβαση στις 3:00 π.μ. τοπική ώρα στις 30 Δεκεμβρίου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στα χωρικά ύδατα της Ισημερινής Γουινέας και ήταν η τρίτη επίθεση στην περιοχή για τον Δεκέμβριο 2021.

Οι διεθνείς αναλυτές ασφαλείας Dryad Global παρείχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στην προειδοποίησή τους. Είπαν ότι η επίθεση έλαβε χώρα σε ένα κινεζικής ιδιοκτησίας αλιευτικό στην περιοχή Mbini της Ισημερινής Γουινέας. Το αλιευτικό σκάφος ήταν περίπου 12 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του FPSO Ceibo. Όπως γίνεται αντιληπτό το σκάφος προσεγγίστηκε από ταχύπλοο με άγνωστο αριθμό δραστών, σύμφωνα με το Dryad.

«Οι δράστες πιστεύεται ότι ήταν οπλισμένοι και ένα μέλος του πληρώματος θεωρείται ότι σκοτώθηκε στην επίθεση. Σύμφωνα με τις αναφορές, έξι μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, έχουν απαχθεί από το σκάφος». Τα μέλη του πληρώματος φέρεται να είναι από την Γκάνα και το Μάλι.

Αναλυτές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι καθώς αυξάνονταν οι προσπάθειες ασφαλείας στην περιοχή, οι πειρατές θα συνεχίσουν να στοχεύουν ευκαιριακά σκάφη. Ενώ εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να στοχεύουν μεγαλύτερα εμπορικά πλοία, όπως η πρόσφατη επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ήταν ναυλωμένο από την CMA CGM, αναζητούν επίσης μικρότερα πλοία που θεωρούν ότι είναι πιο εύκολοι στόχοι.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) ανέφερε ότι η πειρατεία και οι ένοπλες επιθέσεις πλοίων και πληρωμάτων τους έφθασαν σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Η έκθεση τόνισε ότι ο Κόλπος της Γουινέας παρουσίαζε ισχυρές μειώσεις σε όλες τις μορφές εγκληματικότητας .

Το IMB ανέφερε μόλις 28 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με 46 για την ίδια περίοδο το 2020. Ο Dryad αναφέρει ότι αυτό είναι το ενδέκατο περιστατικό απαγωγής στη Δυτική Αφρική το 2021. Ανέφεραν ότι ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των πληρωμάτων που απήχθησαν σε περιστατικά υπεράκτιων επιθέσεων στην περιοχή σε 82. Τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, ήταν στις αρχές του 2021 πριν από τις αυξημένες προσπάθειες τις πρόσφατες μήνες από τις διεθνείς δυνάμεις.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X