Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Έκκληση να αφήσουν τους παγιδευμένους ναυτικούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ζητά τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου που θα επιτρέπει στα εμπορικά πλοία και τους ναυτικούς να εκκενώσουν την Ουκρανία, επικαλούμενο τον συνεχιζόμενο κίνδυνο για τους ναυτικούς που έχουν παγιδευτεί από τη ρωσική εισβολή.

Οι εκθέσεις του κλάδου δείχνουν ότι ορισμένα πληρώματα έχουν ήδη εγκαταλείψει τα πλοία τους στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ανέφερε το ΔΝΕ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΓΓ του επιμελητηρίου, «Το ΔΝΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέπει την ασφαλή εκκένωση των πλοίων, που δεν μπορούν επί του παρόντος να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ. Πρέπει να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από την περιοχή της σύγκρουσης και να αποφευχθούν περαιτέρω ανθρωπιστικά επεισόδια»,

Πολλά πλοία έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά, ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, ενώ άλλοι έχουν παγιδευτεί σε πλοία ελλιμενισμένα σε λιμάνια.

Το ρωσικό ναυτικό ελέγχει όλα τα ύδατα κοντά στην Ουκρανία και την Κριμαία και οι δυνάμεις του έχουν κατηγορηθεί για τις πρόσφατες επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία της περιοχής.

Η Διεθνές Επιμελητήριο τόνισε επίσης τους κινδύνους για το θαλάσσιο εμπόριο που προκύπτουν από την ξαφνική διακοπή των ταξιδιών, από και προς την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τα δύο έθνη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15 τοις εκατό του διεθνούς ναυτικού εργατικού δυναμικού και εκπροσωπούνται ιδιαίτερα καλά στις τάξεις των αδειοδοτημένων αξιωματικών. Οι Ουκρανοί άνδρες σε ηλικία μάχης απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Ουκρανία, έχουν σταματήσει. Η Ρωσία είναι σχεδόν πλήρως αποσυνδεδεμένη και από τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα με το πλήρωμα. Το ΔΕΝ,  έχει ήδη προειδοποιήσει για έλλειψη εμπόρων ναυτικών, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να αυξηθούν οι αριθμοί, και έχουν υπάρξει ευρέως διαδεδομένες αναφορές ναυτικών που εγκαταλείπουν τη βιομηχανία λόγω των προκλήσεων της ναυτικής ζωής στην εποχή της πανδημίας.

Οι άδειες στην ξηρά έχουν γίνει σπάνιες σε πολλές περιοχές, μειώνοντας τη γοητεία του επαγγέλματος για ταξίδια και περιπέτεια και διάφοροι εθνικοί περιορισμοί έχουν περιορίσει περιοδικά εντελώς την αλλαγή πληρώματος – αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικούς εγκλωβισμένους πέρα από τα συμβόλαιά τους, στο απόγειο της πανδημίας.

Τα Ουκρανικά λιμάνια, παραμένουν κλειστά λόγω του πολέμου, ενώ απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές των περισσότερων σημαντικών προϊόντων διατροφής προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του πληθυσμού της. Αυτό απειλεί τις προμήθειες τροφίμων για τα έθνη σε όλο τον κόσμο: μεταξύ τους, η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Η τιμή του σιταριού έχει εκτιναχθεί κατά 30 τοις εκατό από την έναρξη της εισβολής, προσθέτοντας στις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X