Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Έκανε 800 απογόνους και τώρα γυρίζει σπίτι του

Δεν πρόκειται για παραμύθι, μα για μία αληθινή αρσενική γιγάντια χελώνα, που φέρει το όνομα Ντιέγκο.  Ο Ντιέγκο λοιπόν με τη θρυλική λίμπιντο, επάξια διαιώνισε το είδος του και μετρώντας ένα αιώνα ζωής επιστρέφει ελεύθερος στο σπίτι του στα νησιά Γκαλαπάγκος. 

Ο Ντιέγκο, συμμετείχε για χρόνια σε πρόγραμμα αναπαραγωγής στο νησί Σάντα Κρουζ, όπου είχε μεταφερθεί από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Αφήνει πίσω του περίπου 800 απογόνους, ενώ συνολικά το πρόγραμμα, το οποίο είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’60 έχει φέρει στον κόσμο  περισσότερες από 2.000 γιγαντιαίες χελώνες.  

Ο Ντιέγκο με άλλες 14 αρσενικές γιγαντιαίες χελώνες επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, την ακατοίκητη και απομακρυσμένη νήσο Εσπανιόλα, ένα από τα 13 νησιά στο ηφαιστειογενές σύμπλεγμα των Γκαλαπάγκος.

 «Κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ο Ντιέγκο και 25 χελώνες επιστρέφουν σπίτι τους ύστερα από δεκαετίες αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία και διάσωσης του είδους Chelonoidis hoodensis από την εξαφάνιση», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Πάουλο Προάνο.

Πριν από την επιστροφή τους με πλοίο στην Εσπανιόλα, οι χελώνες ήταν για ένα διάστημα σε καραντίνα, ώστε να μη μεταφέρουν σπόρους από φυτά που δεν είναι γηγενή της τοπικής χλωρίδας. Ο Ντιέγκο ζυγίζει 80 κιλά, έχει μήκος 90 εκατοστά, ενώ το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο, όταν τεντώνει τα πόδια και τον λαιμό. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X