Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

To Kατάρ αγοράζει το ναυάγιο της Ζακύνθου – Στήριξη από ΕΕ ζητούν οι κάτοικοι

Eδώ και μια δεκαετία οι κάτοικοι της Ζακύνθου βρίσκονται μπρος στο αδιέξοδο των δεσμευμένων περιουσιών τους, που «παράνομα», όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, πουλήθηκαν σε εταιρείες του Κατάρ. Πλέον, περίπου 1.000 κάτοικοι του νησιού ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την στήριξη και την προστασία των νόμιμων ιδιοκτητών της επίμαχης περιοχής, «από επικίνδυνες οργανώσεις, οι οποίες σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο χρησιμοποιούν ως μέσο διείσδυσης στη Μεσόγειο».

Η υπόθεση ξεκινά το 2009 όταν σύμπλεγμα 17 εταιρειών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αρχίζει να αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες στο Ιόνιο. Το 2014 ιδιώτης μεταβίβασε, χρησιμοποιώντας έγγραφο της ενετικής περιόδου, στην εταιρία Pimana δασική παραθαλάσσια έκταση 14.500 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης παραλίας «Ναυάγιο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, στις αρχές του έτους, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, όπου τόνιζε ότι «η Pimana το 2020 μετέφερε την έδρα στις Παρθένες Νήσους ενώ ελέγχεται από συγγενή του εμίρη του Κατάρ, κατηγορούμενου για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Στις αρχές Μαρτίου οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων της Ζακύνθου, έστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία κοινοποίησαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλους τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Παρατάξεων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, και τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Στην επιστολή τους ζητούν την αρωγή των ευρωπαϊκών θεσμών στον αγώνα τους για την διόρθωση αυτής της αδικίας, τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν αν δεν δικαιωθούν.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X