Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

To πλοίο της ειρήνης έγινε οικολογικό – το έργο στα χέρια ναυπηγείου τεχνολογίας στη Σουηδία

Tα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της φονικής πανδημίας, το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), γνωστό στην Ελλάδα από τις διαδοχικές, εδώ και τριάντα χρόνια, επισκέψεις του στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ακινητοποιηθεί αναγκαστικά. Προετοιμάζεται όμως για την επόμενη φάση της δράσης του, με στόχο την επανάληψη των παγκόσμιων ταξιδιών του από το 2022.

Το Peace Boat γίνεται Εcoship, κινούμενο στο εξής γύρω από τη Γη με ηλιακή και αιολική ενέργεια που το ίδιο θα συλλέγει. Η σχετική παραγγελία για το Ecoship έχει δοθεί σε υψηλής τεχνολογίας ναυπηγείο της Σουηδίας

Θυμίζω ότι τα ταξίδια του Πλοίου της Ειρήνης ξεκίνησαν το 1986 ως περιφερειακό εγχείρημα από Ιάπωνες φοιτητές, που ήθελαν να επισκεφθούν γειτονικές χώρες, οι οποίες είχαν υποστεί τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό, και να ζητήσουν συγγνώμη για το επιθετικό παρελθόν της χώρας τους. Πρόσθετος στόχος των αρχικών ταξιδιών από τους φοιτητές ήταν να καταγγείλουν τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας που αποσιωπούσαν το εν λόγω παρελθόν, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε γρήγορα στην παγκοσμιοποίησή του, με μόνιμο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία, το οποίο συχνά μεταφέρουν ομάδες επιζησάντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που βρίσκονται ακόμα στη ζωή, δρώντας μέσα από τη δική τους ιδιαίτερη οργάνωση με όνομα HIDANKIO.

Δεν πρόκειται μόνο για ένα ή δύο παγκόσμια ταξίδια τον χρόνο, αλλά για παγκόσμια κίνηση με έδρα το Τόκιο, αλλά και γραφεία στη Νέα Υόρκη, καθώς το Peace Boat έχει κατακτήσει συμβουλευτική θέση στο ECOSOC (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο) του ΟΗΕ.

Ecoship

Η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, που έχει φέρει στο προσκήνιο την κλιματική κρίση ως μέγιστη απειλή για την ίδια την επιβίωση της ζωή στη Γη, οδήγησε την ηγεσία του Peace Boat στην απόφαση να παραγγείλει ένα οικολογικό πλοίο, με άλλα λόγια, το Peace Boat να γίνει Εcoship, κινούμενο στο εξής γύρω από τη Γη με ηλιακή και αιολική ενέργεια που το ίδιο θα συλλέγει. Η σχετική παραγγελία για το Ecoship έχει δοθεί σε υψηλής τεχνολογίας ναυπηγείο της Σουηδίας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ή δεύτερη παγκοσμίως από την άποψη της πλοιοκτησίας, η συμβολή της στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που απειλεί άμεσα τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, από το Κάιρο μέχρι τη Βενετία, θα ήταν καθοριστική.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X