Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

To περιστατικό στο Σουέζ, σημείο αναφοράς για τους παγκόσμιους αναλυτές

Τα πρώτα συμπεράσματα περί των προβλημάτων που προκάλεσε στην εφοδιαστική το συμβάν στο Σουέζ αλλά και εκείνα που έχουν εξαχθεί από τα πρώτα κύματα της πανδημίας έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο αναλυτών που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα επίσπευσης της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής για την αποφυγή «ασύμμετρων απειλών».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχουν «πάρει φωτιά» τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών της ειδικής επιστημονικής ομάδας στο λιμάνι του Ρότερνταμ η οποία επιχειρεί να υπολογίσει με μαθηματικό μοντέλο επακριβώς το μέγεθος της κρίσης στις επιχειρήσεις διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων από το πρόσφατο περιστατικό στο Σουέζ.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί από εμπειρογνώμονες σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών η αναβάθμιση στην έξυπνη τεχνολογία καθιστά τον χειρισμό εμπορευματοκιβωτίων πιο αποτελεσματικό και έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικός από την αρχή της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει εμπορικές διακυμάνσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το περιστατικό στο Σουέζ έχει τονίσει τη σημασία της επιστήμης των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στις θαλάσσιες μεταφορές και της αναγκαιότητας της για την αντιμετώπιση κρίσεων είτε από τις ναυτιλιακές εταιρίες, είτε από τα λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε «παρασκηνιακό επίπεδο» ο ασφαλιστικός τομέας που ασχολείται με την ναυτιλία και γενικά με το δια θαλάσσης εμπόριο είναι εκείνος που παρακολουθεί στενότερα τις εξελίξεις στην ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής για ευνόητους λόγους.

Ο δρόμος για την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει τη συνεργασία λιμένων και ενδιαφερόμενων μερών για την εξεύρεση των ευκολότερων τρόπων για να γίνει αυτό.

Το «έμφραγμα» στο Σουέζ έκανε τον ναυτιλιακό κόσμο να «κρατήσει την ανάσα του» ενώ τώρα προκαλεί «ταχυκαρδίες» στα λιμάνια που θα πρέπει να διαχειριστούν τους όγκους των φορτίων και σε χρόνους τέτοιους ώστε η κρίση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα πλαίσια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X