Δε εξαιρέθηκε η Κύπρος από το τελευταίο πακέτο κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς σε βάρος της Ρωσίας, δυο χρόνια μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία. Τρεις ναυτιλιακές εταιρείες που ενεγράφησαν στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2020, περιλαμβάνονται στο πακέτο των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων.
Κυρώσεις OFAC
Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, OFAC (Office of Foreign Assets Control), ανακοίνωσε τις εταιρικές οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν περιορισμοί. Πρόκειται για τις ακόλουθες εταιρείες:
- AZORIA SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 17/03/2020)
- GLORINA SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 17/03/2020)
- ELIXON SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 24/03/2020)
Και οι τρεις εταιρείες έχουν την ίδια διοικητική δομή. Ως πρόεδρος τους εμφανίζεται ο Vladimir Oskirko και ως γραμματέας η κυπριακή εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών CYPROSERVUS CO. LIMITED.
Οι New York Times αναγγέλλοντας τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «το πιο εκτεταμένο πακέτο κυρώσεων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δυο χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας στο χρηματοοικονομικό και τον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας σε μια ευρεία προσπάθεια να αποδυναμώσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου».
Όπως αναφέρεται, με τα νέα μέτρα τους οι ΗΠΑ στοχεύουν 500 άτομα και εταιρικές οντότητες που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Κυρώσεις Καναδά
Ο Καναδάς σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επέβαλε περιορισμούς σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στη Ρωσία και στην Κύπρο. Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι, δήλωσε ότι, οι νέες καναδικές κυρώσεις στοχεύουν σε άτομα και οντότητες που πιστεύεται ότι παρέχουν χρηματοοικονομική και λογιστική υποστήριξη σε ρωσικές οντότητες και γενικότερα έχουν ενεργήσει έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να υποστηριχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με το να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής αυτών των κυρώσεων για να περιλάβει εταιρείες που είναι καταχωρημένες στην Κύπρο, ο Καναδάς στοχεύει να εντείνει περαιτέρω την πίεση σε όσους επιτρέπουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου και εκείνων που ευθύνονται και υποστηρίζουν τον «παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο» αυτό πόλεμο. Το νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ των οποίων μία τουρκική εταιρεία), οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην παράκαμψη κυρώσεων.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν κυρίως τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και τα άτομα που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.