Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Tο χιόνι θα δώσει τη θέση του στη βροχή, πριν το τέλος του 21ου αιώνα, στην Αρκτική

Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική, καθώς η κλιματική κρίση οδηγεί σε υπερθέρμανση του βόρειου πάγο του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σήμερα, στην Αρκτική πέφτει περισσότερο χιόνι παρά βροχή. Αλλά αυτό θα αντιστραφεί, σύμφωνα με τη μελέτη, με όλη τη στεριά στην περιοχή και σχεδόν όλες τις θάλασσές της να δέχονται περισσότερη βροχή παρά χιόνι πριν από το τέλος του αιώνα, εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τα έθνη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Cop26 στη Γλασκώβη θα μπορούσαν να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,4 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόνο εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμα κι αν η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί στους 1,5 C ή 2 C, στις περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγικής Θάλασσας θα εξακολουθεί να κυριαρχεί η βροχή. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν τον Αύγουστο όταν έπεσε βροχή στην κορυφή του τεράστιου παγετώνα της Γροιλανδίας για πρώτη φορά, στην καταγεγραμμένη ιστορία του.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα κλιματικά μοντέλα, τα οποία έδειξαν ότι η αλλαγή από το χιόνι στη βροχή θα γίνει κάποιες δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Το φθινόπωρο δε, αναμένεται να παρουσιάσει τις πιο δραματικές εποχιακές αλλαγές. Για παράδειγμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κεντρική Αρκτική θα κυριαρχείται από βροχή την περίοδο του φθινοπώρου έως το 2060 ή το 2070, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αντί για το 2090, όπως προέβλεπαν προηγούμενα μοντέλα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταχεία υπερθέρμανση στην Αρκτική μπορεί επίσης να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. «Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», είπε η Μισέλ ΜακΚρίσταλ από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας.

“Μπορεί να νομίζετε ότι η Αρκτική απέχει πολύ από την καθημερινή σας ζωή, αλλά στην πραγματικότητα οι θερμοκρασίες εκεί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που θα έχει αντίκτυπο νοτιότερα”.

Στην κεντρική Αρκτική, όπου θα φανταζόσασταν ότι θα έπρεπε να υπάρχει χιονόπτωση κατά τη διάρκεια όλης της φθινοπωρινής περιόδου, βλέπουμε στην πραγματικότητα μια μετάβαση σε βροχοπτώσεις. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες.

“Η Αρκτική με πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις είναι πολύ σημαντική για τα πάντα σε αυτή την περιοχή και επίσης για το παγκόσμιο κλίμα, επειδή αντανακλά πολύ ηλιακό φως” όπως σημείωσε.

Ο καθηγητής Τζέιμς Σκριν του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε πως «Τα νέα μοντέλα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα, ότι δηλαδή αν δεν σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, η μελλοντική Αρκτική θα είναι πιο υγρή, οι κάποτε παγωμένες θάλασσες δεν θα είναι πια οι ίδιες, η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι».

Οι επιστήμονες συμφωνούν ήδη ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν σημαντικά στην Αρκτική στο μέλλον, καθώς εξατμίζεται περισσότερο νερό από όλο και πιο ζεστές και χωρίς πάγο θάλασσες.

Αλλά η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι θα επικρατεί σε τεράστιο βαθμό βροχή, η οποία θα τριπλασιαστεί περισσότερο έως το 2100, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.

Πηγή : Guardian

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X