Οι χειμερινοί κολυμβητές δεν διστάζουν, όχι μόνο γιατί αγαπούν τη θάλασσα και γνωρίζουν τα ωφέλη των νερών της, αλλά και γιατί έχουν γνώση της ευεργετικής δράσης του παγωμένου νερού στα ανθρώπινα όργανα και τις λειτουγίες του σώματος. Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο υποδέχονται τη Νέα Χρονιά ή γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με κολύμπι σε κρύο νερό – συχνά με χειμερινές στολές ή απλώς με μαγιό, για να νιώσουν περισσότερο το κρύο.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι το κολύμπι σε κρύο νερό έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσης που συνδέεται με την απελευθέρωση ορμονών, οι οποίες προκαλούν ευφορία στον εγκέφαλο, μείωση της κατάθλιψης και βελτίωση της συνολικής ευημερίας. Το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί επίσης να έχει καρδιαγγειακά οφέλη.
Ωστόσο, η ασφάλεια είναι κάτι προφανώς που πρέπει να προσέξουμε, αν σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε το χειμερινό κολύμπι. Απαιτείται προετοιμασία και προσαρμογή και πρέπει να γίνεται σε ομάδες. Ενδεικτικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε, είναι ότι πριν από την παγωμένη βουτιά απαιτείται να ζεστάνουμε τους μυς των ποδιών και των χεριών μας. Δεν θα πρέπει να βουτήξουμε απότομα στο κρύο νερό, αλλά αργά μέχρι τη μέση, μετά τους ώμους και κατόπιν αυτού, να αρχίσουμε να κολυμπάμε.
Τι συμβαίνει στα διάφορα μέρη του σώματος
Πνεύμονες
Το πρώτο στάδιο μετά την πλήρη βύθιση είναι γνωστό ως “κρύο σοκ”. Στα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα, θα νιώσουμε συστολή των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από την ανεξέλεγκτη γρήγορη ή βαθιά αναπνοή και απώλεια του ελέγχου της. Δεν θα συμβεί απαραίτητα σε κανονικούς, προπονημένους κολυμβητές (αν και μπορεί). Ωστόσο, αν δεν είμαστε συνηθισμένοι, αυτό μπορεί να προκύψει ως φυσιολογική αντίδραση.
Καρδιά
Η καρδιά μας αντιδρά γρήγορα στο σοκ.Ο παλμός, η αρτηριακή πίεση και η παροχή αίματος από την καρδιά επιταχύνουν. Εάν είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση, τότε αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει.
Δέρμα
Το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί πραγματικά να αλλάξει λίγο την εμφάνιση του δέρματός μας. Λόγω της αυξημένης καρδιακής παροχής αίματος και της ροής αίματος, το δέρμα μας θα έχει μία υγιή φωτεινή όψη για μικρό χρονικό διάστημα.
Εγκέφαλος
Το παγωμένο μπάνιο συντήνει στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ενδορφίνης στον εγκέφαλο – μία ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά και μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τον πόνο – για να αντιμετωπίσει το αίσθημα του στρες που δημιουργείται από τη γρήγορη αλλαγή περιβάλλοντος. Αυτού τους είδους η δραστηριότητα έχει δείξει επίσης ότι είναι ευεργετική για την ψυχική μας υγεία. Το κανονικό κολύμπι σε κρύο νερό, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα διάφορες μορφές ΄άγχους, καθώς το σώμα αρχίζει να μαθαίνει πώς να ρυθμίζει την ορμόνη του στρες. Όχι μόνο αυτές οι εσωτερικές αλλαγές συμβαίνουν, αλλά η αύξηση της αδρεναλίνης όταν βρίσκόμαστε σε κρύο νερό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ευφορίας, λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Ως αποτέλεσμα, το κολύμπι σε κρύο νερό ή ένα κρύο μπάνιο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας διάθεση, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και ακόμη και να ενεργοποιήσει την ερωτική μας ορμή.
Τα άκρα μας
Υπάρχει ένας λόγος που νιώθουμε περισσότερο το κρύο στα άκρα μας, όπως στα χέρια και τα πόδια. Τα αιμοφόρα αγγεία στην περιφέρεια – όπως το δέρμα, τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών, τα χέρια και τα δάχτυλα – συστέλλονται. Είναι μια αντίδραση που οφείλεται στη δράση των κρύων αντιδραστήρων στην περιφέρεια που φτάνουν στο αποκορύφωμα μετά από 30 δευτερόλεπτα, με την προσαρμογή να διαρκεί λίγα λεπτά περίπου. Μόλις ένας κολυμβητής καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της αναπνοής του, μετά την αρχική διάρκεια των δύο λεπτών έκθεσηςστο κρύο, εισέρχεται στη δεύτερη φάση της σύντομης έκθεσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, επηρεάζεται η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ειδικά στα χέρια, το κεφάλι και τον λαιμό. Η βιοχημική δραστηριότητα στα κύτταρα του σώματος, των μυών και των νεύρων διακόπτεται. Καθώς οι μύες κρυώνουν περαιτέρω, μπορεί να υπάρξει αυξημένο αίσθημα πόνου.