Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Seaspan: Κατακτά εκ νέου τη ναυτιλία με στρατηγικές πωλήσεις και επενδύσεις 

O μεγαλύτερος σήμερα ανεξάρτητος ιδιοκτήτης και ναυλωτής πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Seaspan, προχωρεί δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στη στρατηγική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, προκειμένου να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες που προέκυψαν στον κλάδο της ναυτιλίας. 

Έχοντας στο ενεργητικό της μία μεγάλη λίστα με παραγγελίες, η εταιρεία το περασμένο τρίμηνο εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες της αγοράς με στρατηγικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Διατηρώντας ένα στόλο 127 πλοίων, η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης εννέα στρατηγικές πωλήσεις πλοίων κατά το δεύτερο τρίμηνο, πραγματοποιώντας περισσότερα από 224 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα έσοδα για τη μητρική της εταιρεία Atlas Corp.

Ξεκινώντας το 2020 έως το 2021, η Seaspan αξιοποίησε τις υπάρχουσες σχέσεις της με τους κορυφαίους αερομεταφορείς παρέχοντας μια σημαντική πηγή για την επέκταση του στόλου της, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Seaspan’s Vancouver Shipyards. Approved by safety. Edited by Heath Moffatt.

Αερομεταφορείς, όπως οι COSCO και Zim έχουν συνάψει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τη Seaspan, για την κατασκευή νέων πλοίων. 

Από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2005, η εταιρεία έχει ναυπηγήσει 117 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια επέκτεινε δραματικά το βιβλίο παραγγελιών της με επιπλέον 67 πλοία κατά παραγγελία, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2023 και το 2024. Το τρέχον πρόγραμμα επέκτασης θα αυξήσει τη χωρητικότητα κατά περισσότερο από 800.000 TEU.

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής παραμένει στα νεότευκτα. Η Seaspan προχώρησε αθόρυβα με  στρατηγικές αποεπενδύσεις από τον στόλο της ως απάντηση στη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για πλοία και χωρητικότητα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία πούλησε εννέα από τα μικρότερα πλοία της, το καθένα χωρητικότητας 4.250 TEU. Σημείωσε αύξηση της δραστηριότητας εκποίησης καθώς η εταιρεία είχε πουλήσει μόνο ένα σκάφος το πρώτο τρίμηνο του 2022 και το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Για όλο το 2021, η Seaspan πούλησε συνολικά επτά πλοία.

Αυτές οι πωλήσεις δημιούργησαν επιπλέον 257,1 εκατομμύρια δολάρια σε ταμειακές ροές για τη βελτιστοποίηση του ισολογισμού της εταιρείας και τη διάθεση κεφαλαίων για μελλοντική ανάπτυξη και περαιτέρω βελτιστοποίηση του στόλου της, σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη.

Η εταιρεία μετακινείται επίσης σε ένα μεγαλύτερο σκάφος στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης του στόλου της. Κατά την εκποίηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μικρότερης χωρητικότητας, πρόσθεσαν επίσης αυτό το τρίμηνο τα δύο τελευταία νέα πλοία χωρητικότητας 12.200 TEU το καθένα, τα οποία αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας ναύλωσης 18 ετών για συνολικά πέντε πλοία. Επίσης δέχτηκαν τα δύο πρώτα πλοία χωρητικότητας 11.800 TEU, το καθένα για άλλον ναυλωτή. Τέσσερα ακόμη πλοία στο πρόγραμμα νεότευκτων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν φέτος.

Αυτή τη στιγμή, 63 από τα πλοία βρίσκονται σε επιβεβαιωμένες παραγγελίες ενώ τον Μάιο συνήψαν ναυπηγικές συμβάσεις για τέσσερα επιπλέον πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 7.700 TEU που θα τροφοδοτούνται με LNG. Αυτή η τελευταία παραγγελία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις κλεισίματος που ανέφερε η εταιρεία. Για να λειτουργούν με ναύλωση 18 ετών, αυτά τα πλοία έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετες ακαθάριστες συμβατικές ταμειακές ροές.

Η Atlas επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι έλαβε μια ιδιωτική προσφορά από τους μεγαλύτερους μετόχους της, στους οποίους προστίθεται η Ocean Network Express. Η ONE είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Seaspan που ναυλώνει το ένα τέταρτο του συνολικού στόλου της Seaspan. Πρότειναν να αγοράσουν το υπόλοιπο τρίτο των κοινών μετοχών της Atlas που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από την Fairfax Financial Holdings, την οικογένεια Washington και τον πρόεδρο της εταιρείας David L. Sokol. Εκτός από την άμεση ρευστότητα και τη βεβαιότητα της αξίας σε σημαντικό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, ο όμιλος είπε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή θα επιτρέψει περαιτέρω στην Atlas να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να δίνει έμφαση στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X