Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

O OHE επιχειρεί να σώσει την συμφωνία για τα σιτηρά με αμοιβαία ανταλλάγματα

Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Άγκυρα να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διέλευση ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να σώσει μια συμφωνία που επιτρέπει ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ανώνυμη πηγή κοντά στις συνομιλίες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Καθώς ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να διεξαχθούν παράλληλες συνομιλίες για τη διεύρυνση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο για να περιλαμβάνει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και άλλα φορτία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρωσία συμφώνησε τον Μάιο σε δίμηνη παράταση της συμφωνίας, με την υποσημείωση  ότι η πρωτοβουλία θα σταματήσει εάν δεν εκπληρωθεί μια συμφωνία με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ουκρανία και Τουρκία συμφώνησαν στη νέα πρόταση, που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρήσεων, στο διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για την έκθεση του Reuters σε καθημερινή ενημέρωση Τύπου, είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία ήταν οι μεσολαβητές στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τον περασμένο Ιούλιο, για αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν κορυφαίο παγκόσμιο εξαγωγέα σιτηρών.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε «επίσημη έκκληση στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας με πρόταση για έναν συγκεκριμένο αμοιβαία επωφελή αλγόριθμο για τη ριζική βελτίωση» του έργου του διαδρόμου σιτηρών, είπε η πηγή στο Reuters.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα μέσα Απριλίου, η Ρωσία έχει «περιορίσει αδικαιολόγητα» το έργο της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυρισμό που απορρίπτει η Ρωσία η οποία προέτρεψε όλα τα μέρη να ξεμπλοκάρουν τη διέλευση αμμωνίας μέσω του ουκρανικού λιμανιού Pivdennyi, κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο σταμάτησε μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ο ουκρανός πρόεδρος, σε νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει κάθε δραστηριότητα στο Pivdennyi, με 1,5 εκατομμύριο τόνους γεωργικών προϊόντων, να μην μπορούν να μετακινηθούν. Άλλες χώρες, είπε, θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.

Το Κίεβο ζητά εγγυήσεις από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα λειτουργήσει κανονικά, εάν η Ουκρανία επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει αμμωνία μέσω του αγωγού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ουκρανία  θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη διέλευση από το έδαφος της για εξαγωγή, ρωσικής αμμωνίας, υπό τον όρο ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα ευρύτερο φάσμα εμπορευμάτων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X