Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Nέα κυβερνοεπίθεση στη ναυτιλία – 1000 εμπορικά πλοία στο στόχαστρο

Περίπου 70 εταιρείες και 1.000 εμπορικά πλοία βρέθηκαν στο στόχαστρο χάκερς, μετά την κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε σε μία νορβηγική εταιρεία ναυτιλιακών υπηρεσιών. Η DNV με έδρα το Όσλο, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ταξινόμησης πλοίων στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση ransomware στις 7 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της.

«Οι διακομιστές ShipManager της DNV έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης ransomware το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί της DNV έκλεισαν αμέσως τους διακομιστές ως απάντηση στο συμβάν. Όλα τα πλοία εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενσωματωμένες, εκτός σύνδεσης λειτουργίες του λογισμικού ShipManager, ενώ άλλα συστήματα επί των πλοίων δεν επηρεάζονται. Η κυβερνοεπίθεση δεν επηρεάζει την ικανότητα των σκαφών να λειτουργούν» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι άλλα δεδομένα ή διακομιστές της DNV επηρεάζονται από αυτή την επίθεση.

Ενημέρωση των αρχών

Η εταιρεία αναφέρει ότι η επίθεση έχει δηλωθεί στη νορβηγική αστυνομία, η οποία ενημέρωσε τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε επίσης στη Νορβηγική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας, στη Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA) και στη Γερμανική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται έχουν ενημερωθεί σχετικά με την ευθύνη τους να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες Αρχές Προστασίας Δεδομένων στις χώρες τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η DNV συνεργάζεται στενά με παγκόσμιους εταίρους ασφάλειας πληροφορικής για να αναλύσει το περιστατικό και να εξασφαλίσει ασφαλείς διαδικτυακές λειτουργίες το συντομότερο δυνατό.

«Η DNV βρίσκεται σε τακτική επαφή με όλους τους πελάτες του ShipManager σχετικά με την κατάσταση. Επηρεάζονται περίπου 70 πελάτες, που εκμεταλλεύονται περίπου 1.000 πλοία. Όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται έχουν λάβει συμβουλές να εξετάσουν τα σχετικά μέτρα μετριασμού ανάλογα με τους τύπους δεδομένων που έχουν ανεβάσει στο σύστημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X