Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Mια φάλαινα στα ρηχά του Αλίμου, τράβηξε το ενδιαφέρον του νησιού – Αγωνία για την τύχη της

Μία μικρή φάλαινα φυσητήρας εμφανώς τραυματισμένη εξόκοιλε στην παραλία Εδέμ του Αλίμου, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων τους νησιού που δεν πίστευαν στα μάτια τους για το θηλαστικό στα ρηχά. Άμεση ήταν η κινητοποίηση για διάσωση και φροντίδα.

Στο σημείο έχουν μεταβεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Λιμενικού και δύτες, καθώς και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Δρόσος Κουτσούμπας, ανέφερρε πως «το ζώο είναι τραυματισμένο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι αυτά τα ζώα είναι οι προσκρούσεις σε πλοία ή προπέλες. Και απ ότι μπορώ να διακρίνω πρόκειται για ένα ζώο που μάλλον έπεσε πάνω σε πλοίο» και μάλλον αυτό το γεγονός το οδήγησε στα ρηχά. Ο ίδιος τόνισε πως «εκεί που βρίσκεται δεν είναι ο φυσικός του χώρος». Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι δύσκολο να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης. 

Η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αναστασία Μήλιου, δήλωσε πως «το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να δοθούν οι πρώτες βοήθειες». Οι δύτες διαπίστωσαν πως η φάλαινα δεν μπορεί να οδηγηθεί στα βαθιά λόγω του τραυματισμού της. «Είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί αυτό το ζώο στα ρηχά. Σημαίνει ότι έχει πρόβλημα και ότι έχει λίγες ελπίδες για να επανέλθει», συνέχισε η κ. Μήλιου.

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4,5-5,5).

Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του. 

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X