Η Ατλαντίδα είναι μια χαμένη ήπειρος και …η γοητευτική ιστορία της άσκησε μεγάλη επίδραση στους ερευνητές. Κάποιοι πιστεύουν ότι όντως η Ατλαντίδα υπήρχε όντως, άλλοι θεωρούν πως είναι ένας απλός μύθος. Με το ζήτημα της Ατλαντίδας καταπιάστηκαν αρκετοί συγγραφείς είτε σχολιάζοντας τον Πλάτωνα είτε καταθέτοντας την δική τους εκδοχή. Μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί περισσότερα από 60.000 βιβλία και άρθρα για την Ατλαντίδα.
Είναι άραγε μια ιστορική πραγματικότητα που είναι κρυμμένη στο βάθος του χρόνου;
Οι γραπτές πηγές
Οι μοναδικές αρχαίες πηγές που αναφέρονται στον μύθο της Ατλαντίδας και οι οποίες έφτασαν έως και σε εμάς προέρχονται από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τα κείμενα, όπου εμφανίζεται το όνομα Ατλαντίς προέρχονται από το φιλόσοφο Πλάτωνα (427-347 π.Χ.) στους διαλόγους του, Κριτίας και Τίμαιος, όπου μας πληροφορεί λεπτομερώς για την σχετική ιστορία.
Από την ανάγνωση των κειμένων του Πλάτωνα βγάζει κανείς δύο συμπεράσματα:
- 1ον. Η πεποίθηση του ίδιου του Πλάτωνα ότι περιγράφει πραγματικά γεγονότα, με πολλαπλές αναφορές από τους συνομιλητές, ότι η ιστορία της Ατλαντίδας αναφέρεται σε συμβάντα που όντως έχουν γίνει και
- 2ον. Οι αξιοσημείωτες τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές και γεωπεριβαλλοντικές λεπτομέρειες, που αναφέρει καθ’ όλη την διάρκεια της περιγραφής του, με αρκετά απλό και κατανοητό τρόπο, λεπτομέρειες οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό παρά σε έναν φιλοσοφικό μύθο.
Ο Πλάτωνας κυρίως αλλά και οι υπόλοιποι, μεταφέρουν σημαντικές τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, γεωλογικές, περιβαλλοντικές και αστρονομικές πληροφορίες, που έχει μεγάλη σημασία να τις κατανοήσουμε όλες στην σωστή και διεπιστημονική τους βάση και στον Ελλήσποντο.
Το όνομα Ατλαντίς δόθηκε από τον μυθικό Άτλαντα, γιo του Ιαπετού και της Ωκεανίδος Κλυμμένης, σε μια εποχή που οι κάτοικοι της περιοχής Μεσογείου αποκλείεται να γνώριζαν τί υπήρχε πέρα από την Ισπανία και τη Λιβύη. Άλλωστε, κι αν δεχθούμε την άποψη ότι ο Άτλας, ζούσε στη χώρα των Εσπερίδων, πιο λογικό ήταν να δοθεί το όνομα αυτό κάπου κοντά και όχι μακριά, πέρα από το Γιβραλτάρ.
Τι ανακάλυψαν οι Επιστήμονες
Ένα μεγάλο βουνό με τρία ανενεργά ηφαίστεια που βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από εκατομμύρια χρόνια στα ανοικτά των ακτών του ισπανικού νησιού Λανθαρότε μπορεί να ενέπνευσε τον μύθο της Ατλαντίδας, υποστηρίζουν ερευνητές.
Πιο συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που μελετούσε την ηφαιστειακή δραστηριότητα στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων εντόπισε το υποθαλάσσιο βουνό με διάμετρο περίπου 50 χιλιόμετρα, σε βάθος 2,3 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νερού. Σε αυτό ανακάλυψαν βυθισμένα νησιά, ορισμένα από τα οποία διατηρούν ακόμη άθικτες τις παραλίες τους.
«Αυτή θα μπορούσε να είναι η προέλευση του θρύλου της Ατλαντίδας», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής του προγράμματος Luis Somoza. Οι επιστήμονες ονόμασαν το νεοανακαλυφθέν υποθαλάσσιο όρος Los Atlantes, από τον μυθικό πολιτισμό της Ατλαντίδας, τον οποίο οι θεοί βύθισαν στον ωκεανό ως τιμωρία για την ανηθικότητα των πολιτών του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα.
- «Ήταν νησιά στο παρελθόν και βυθίστηκαν, εξακολουθούν να βυθίζονται, όπως λέει ο θρύλος της Ατλαντίδας», ανέφερε ο Somoza, γεωλόγος στο Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Ισπανίας (IGME-CSIC).
Οι επιστήμονες βρήκαν το όρος Los Atlantes κατά την εξερεύνηση του βυθού στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του Λανθαρότε, του ανατολικότερου από τα Κανάρια Νησιά, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) σε βάθη μεταξύ 100 και 2.500 μέτρων. Η κατάδυση ήταν μέρος προγράμματος του IGME-CSIC με στόχο την καλύτερη κατανόηση της υποβρύχιας ηφαιστειακής και υδροθερμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
‘This could be the origin of the Atlantis legend’: Mountain that sank beneath the waves discovered off Canary Islands https://t.co/E4KDaBzeVl— Live Science (@LiveScience) August 12, 2024
Παραλίες 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια
Το Los Atlantes θα ήταν μια σειρά από νησιά κατά τη διάρκεια του Ηώκαινου (56 έως 34 εκατομμύρια χρόνια πριν). Όταν τα ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε και έγινε πυκνότερη, με αποτέλεσμα τα νησιά να βυθιστούν στον ωκεανό. Αλλά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των χαμένων νησιών παραμένουν.
«Έχουμε εντοπίσει παραλίες, βράχους και αμμόλοφους στην επίπεδη κορυφή του υποθαλάσσιου βουνού», δήλωσε ο Somoza στο Live Science, προσθέτοντας ότι η άμμος που καλύπτει τώρα τα ηφαιστειακά πετρώματα θα είχε αποτεθεί όταν τα νησιά βυθίζονταν ενεργά.
Ορισμένες από τις παραλίες βρίσκονται μόλις 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι σήμερα, τα ανενεργά ηφαίστεια θα είχαν μετατραπεί και πάλι σε νησιά. Όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με το τέλος της εποχής των παγετώνων, βυθίστηκαν και πάλι.
Η ομάδα θα αναλύσει τώρα τα δείγματα που συνέλεξε από το Los Atlantes για να χρονολογήσει τα ηφαιστειακά πετρώματα και να προσδιορίσει πότε άρχισαν να βυθίζονται τα νησιά, δήλωσε ο Somoza. Σχεδιάζουν επίσης να επιστρέψουν στα υποθαλάσσια ηφαίστεια των Καναρίων Νήσων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το επόμενο έτος.