Νέα μελέτη δείχνει πιθανή μελλοντική αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας από την αβεβαιότητα της ενεργειακής μετάβασης στη ναυτιλία. Ηγέτες από ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ζητούν άμεση δράση για την απαλλαγή της θάλασσας από τις ανθρακούχες εκπομπές, εάν πρόκειται να επιτευχθεί επιτυχής ενεργειακή μετάβαση σε αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικού άνθρακα.
Αντλώντας απόψεις από ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, έκθεση του Lloyd’s Register, αναφέρει ότι η μετάβαση στη ναυτιλία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία του τομέα, με επενδύσεις που πραγματοποιούνται σήμερα αποτρέποντας μελλοντικές διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ελαχιστοποιώντας τη διαταραχή στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου. Επί του παρόντος, περίπου το 80% των αγαθών που μεταφέρονται παγκοσμίως βασίζονται στη ναυτιλία και ο ναυτιλιακός τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ωστόσο, παρά την ευρεία δέσμευση για την αντιμετώπιση της απαλλαγής του τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές, η έλλειψη ρυθμιστικής βεβαιότητας και στήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βεβιασμένη και ασυντόνιστη μετάβαση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η μελέτη του lloyd’s Register, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Longitude, την ερευνητική μονάδα των Financial Times, βρήκε συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι πελάτες τους και οι κυβερνήσεις τους πρέπει να συνεργαστούν για παγκόσμιες λύσεις πριν ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης οδηγήσει τον τομέα σε διασπαστικές και κατακερματισμένες αλλαγές. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση ζήτησαν μεγαλύτερη παγκόσμια ρύθμιση της ναυτιλίας για να αποκηρυχθεί η εμφάνιση ασυνεπών εθνικών πολιτικών.