Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Lloyd’s: Συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Μια νέα πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τους πλοιοκτήτες και διαχειριστές της Νότιας Ευρώπης να ανταποκριθούν στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, όπως το EEXI. 

O Lloyd’s Register (LR) δημιουργεί ένα κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Αθήνα, το οποίο θα βοηθήσει τους πελάτες του Οργανισμού να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τη δέσμευση του Οργανισμού να επιταχύνει την απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα, προάγοντας ασφαλείς, τεχνικά εφικτές και εμπορικά βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν στα πλοία μηδενικών ρύπων.

Το κέντρο αυτό στοχεύει να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες και διαχειριστές της Νότιας Ευρώπης στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν ώστε να μειώσουν την ένταση του άνθρακα στον στόλο τους. Ομάδα ειδικών προσφέρουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους, αξιοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές ώστε η ναυτιλία να επιτύχει τους τρέχοντες και μελλοντικούς στόχους που έχει θέσει για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 75) τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή δύο βραχυπρόθεσμων μέτρων για τα πλοία σε λειτουργία: εισήγαγε μια τεχνική απαίτηση, βάσει ενός υφιστάμενου δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEXI) που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2022, και μια λειτουργική απαίτηση, βάσει ενός νέου δείκτη έντασης άνθρακα (CII), που θα τεθεί σε ισχύ από το 2023.

Ο Θεοδόσης Σταματέλλος, Διευθυντής Ναυτιλιακών & Παράκτιων Δραστηριοτήτων Νότιας Ευρώπης (φωτογραφία αριστερά), σχολιάζει: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες εμπιστεύονται τον Lloyd’s Register γιατί, μεταξύ άλλων, έχουν άμεση πρόσβαση στους κατάλληλους ανθρώπους με τεχνογνωσία και εμπειρία. Αυτό το κέντρο αποτελεί άλλη μια πτυχή της δέσμευσής μας αφενός να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ανάπτυξη, αφετέρου να πρωτοστατούμε στον δρόμο προς μια ναυτιλία μηδενικών ρύπων».

Ο Αndy McKeran, Maritime Performance Director στον Lloyd’s Register (φωτογραφία δεξιά) συμπληρώνει: «Για να στηρίξουν τη φιλόδοξη προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα, οι πελάτες μας χρειάζονται αξιόπιστη καθοδήγηση, πληροφόρηση και τεχνογνωσία. Για τον λόγο αυτό, εξακολουθούμε να επενδύουμε στις ικανότητες που διαθέτουμε κατά τόπους, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθούμε τους πλοιοκτήτες στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ιδίως υπό την πίεση άμεσων ενεργειών που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή απόδοση των πλοίων τους».

Ο Lloyd’s Register καθοδηγεί τους πελάτες του κατά τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη ναυτιλία, στα πλαίσια του Lloyd’s Register Maritime Decabonisation Hub, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X