Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τα σημαντικότερα υποβρύχια πάρκα στον πλανήτη. Ο λόγος για τον Βρετανό καλλιτέχνη Jason Decaires Taylor.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίου φήμης γλύπτης, τα έργα του οποίου συγκαταλέγονται στα κορυφαία 25 σύγχρονα θαύματα του κόσμου από το National Geographic.
Ο Jason Decaires Taylor, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως επαγγελματίας δύτης έχει αφιερωθεί για χρόνια στην εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της τέχνης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
Τα γλυπτά του τοποθετούνται πάντα σε πολύ συγκεκριμένες και καλά μελετημένες θέσεις στο βυθό έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ισχυρά ρεύματα. Επιπλέον, φροντίζει πάντα να τοποθετεί τα έργα του στο βυθό την κατάλληλη στιγμή για την αναπαραγωγή των κοραλλιών για να μεγιστοποιηθεί έτσι η πιθανή επίδρασή τους στο ωκεάνιο οικοσύστημα!
Συνεργάζεται με θαλάσσιους βιολόγους, ενώ πάντα χρησιμοποιεί υλικά ανθεκτικά, σταθερά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Έργα του υπάρχουν στους βυθούς πολλών χωρών. Κάποια από τα πιο σημαντικά έργα του έχουν τοποθετηθεί στη θάλασσα στο Κανκούν στο Μεξικό (2009) που βρίσκεται το «Museo Subacuático de Arte (Musa)», που περιλαμβάνει σχεδόν 500 αγάλματα, στις Μπαχάμες 2014, στο Μπάλι, (2016), στο Lanzarote (2017), στη Νορβηγία (2018).
Στην Κύπρο το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου, με την υπογραφή του
Όπως έχει γίνει γνωστό, βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησής του το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου με την υπογραφή του διάσημου γλύπτη, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην παραλία Περνέρα στην Αγία Νάπα.
Σύμφωνα με τον Βρετανό καλλιτέχνη, σ’ έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα μέτρα, θα δημιουργηθούν πάνω από εβδομήντα υποβρύχια αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να γίνει και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι το πάρκο αυτό να προσελκύσει πέραν των 50 χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση αφού είναι γνωστό ότι οι καταδύσεις και οι θερμοκρασίες της θάλασσας στη περιοχή της Αγίας Νάπας, το επιτρέπουν.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών θεωρεί ότι με το έργο θα τεθούν γερές βάσεις για να βελτιωθεί σημαντικά η αντίληψη της κοινωνίας για την αξία και ομορφιά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ θεωρεί βέβαιο ότι, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για το θαλάσσιο περιβάλλον θα φτάσει σε ψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Jayson DeCaires Taylor τα γλυπτά σκοπεύουν να ενισχύσουν την ιστορία της Αγίας Νάπας ως ένα δυναμικό, μοντέρνο, πολιτιστικό θέρετρο στην επιτομή της συντήρησης της φυσικής ομορφιάς και του οικο-τουρισμού, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στη θαλάσσια ζωή να ανθίσει, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης ανθρώπινης αλληλλεπίδρασης με τη φύση.
Εμείς, ανυπομονούμε φυσικά να θαυμάσουμε το έργο, ευελπιστώντας ότι θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό από όλους όπως αντιμετωπίζεται κάθε μορφή τέχνης.