Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

IMO-ILO: Παραβιάσεις συμβάσεων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών

«Υπάρχει ηθική υποχρέωση να διασφαλιστεί ότι οι ναυτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη στην ξηρά χωρίς καθυστέρηση, όποτε τη χρειάζονται, και να επεκτείνουν την ιατρική βοήθεια στο πλοίο σε περίπτωση ανάγκης, επιτρέποντας σε ειδικευμένους γιατρούς και οδοντιάτρους να επισκέπτονται πλοία».

Τούτο αναφέρεται μεταξύ άλλων κοινή δήλωση-ανακοίνωση των ΙΜΟ και ILO με αφορμή τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της της Διεθνούς Ναυτιλιακής Εβδομάδας του Λονδίνου όπου για μία ακόμη φορά καταγράφηκε ο προβληματισμός ναυτιλιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση των ναυτεργατών στα λιμάνια ελέω μέτρων για την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ΙΜΟ επεσήμανε ότι πολλές χώρες έχουν παραβιάσει αρκετές διεθνείς συμβάσεις αρνούμενες να αποβιβάσουν και να παράσχουν ιατρική περίθαλψη στους ναυτικούς χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του εξαιρετικά άρρωστου πληρώματος.

Οι χώρες είχαν νομική υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε ναυτικούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας στο πλαίσιο τριών διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ — Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση και Διευκόλυνση της Διεθνούς Θαλάσσιας Κυκλοφορίας — ανέφερε η κοινή δήλωση.

Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι οι διεθνείς συμβάσεις σημαίνουν ότι “τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ναυτικοί στα πλοία στο έδαφός τους θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην ξηρά, σε περίπτωση που χρειαστούν άμεση ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής περίθαλψης”.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X