Ένα θέμα που επανέρχεται στην επιφάνεια και μας θυμίζει ότι η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η φύση δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αφού στρώματα από όστρακα απολιθωμένα βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου, ενδεικτικό του απείραχτου αναπτυξιακά σημείου από τον άνθρωπο.
Λειτουργοί του τμήματος περιβάλλοντος επισκέφθηκαν να επιθεωρήσουν το χώρο, που οι άνθρωποι μετέτρεψαν σε σκυβαλότοπο, μη σεβόμενοι τα οφέλη που τους παρέχει το απέραντο γραμμικό του πάρκο και βρέθηκαν ξανά μπροστά στα χνάρια της θάλασσας, με τα χνάρια να συγκεντρώνονται στα απολιθωμένα θαλασσινά όστρακα.
Ο Ανώτερος Γεωλογικός Λειτουργός Δρ. Ευθύμιος Τσολάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, ανέφερε χαρακτηριστικά : “Λόγω των εναλλαγών των εποχών από παγετώδεις σε μεσο – παγετώδεις κατά τις παγετώδεις περιόδους είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και οι ποταμοί έφερναν μέσα υλικό και άλλαζαν το θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο ευδοκιμούσαν οι οργανισμοί αυτοί, με αποτέλεσμα να θαφτούν και να πεθάνουν.”
Οι εκτιμήσεις φέρουν το βάθος του νερού στην εν λόγω περιοχή να ήταν 6 μέτρα.”95% Ostrea edulis είναι δίθυρο, έχει και τις 2 θυρίδες του για αυτό πιστεύουμε ότι τα όστρακα αυτά θάφτηκαν απότομα από τη μεταφορά υλικού κυρίως από τους ποταμούς που υπήρχαν νοτιότερα. Και το Chlamys varia σε πολύ λιγότερο ποσοστό. Και κάποια Ballanus tintinabulum που κάνουν αποικίες, όπως αυτά που βρίσκουμε και στο φαράγγι της Κακκαρίστρας.”
Όστρακα για περιβαλλοντική εκπαίδευση
Τα απολιθωμένα αυτά όστρακα μπορούν να αξιοποιηθούν για περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, ώστε να μάθουν περισσότερα για τη γεωλογία της περιοχής και την παλαιοντολογία.
Ο Δρ. Ευθύμιος Τσολάκης υπενθύμισε ότι είναι κακή πρακτική η περισυλλογή των οστράκων και απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Η θλιβερή διαπίστωση των ειδικών του τμήματος περιβάλλοντος, είναι ότι, η κοίτη του ποταμού θα πρέπει να καθαριστεί άμεσα, ώστε οι επόμενες γενιές να ανακαλύπτουν γεωλογικούς θησαυρούς και όχι σκουπίδια.
Πηγη: alphanews.live