Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

H ναυτιλία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας καλούν τους ηγέτες ανά τον κόσμο να ξεκινήσουν άμεσα τις διαβουλεύσεις για το πώς υποχρεωτικά market-based μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τη διεθνή ναυτιλία.

Σε κοινό αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, οι BIMCO, CLIA, International Chamber of Shipping και World Shipping Council ζητούν από τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ να ξεκινήσουν πάραυτα οι συζητήσεις για την ανάπτυξη market-based προσεγγίσεων με στόχο την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Τα μέτρα και οι προσεγγίσεις αυτές είναι κρίσιμα για την παροχή κινήτρων στη βιομηχανία προς τη μετάβαση του παγκόσμιου στόλου σε νέα καύσιμα και τεχνολογίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση, οι ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουν τον ρόλο των market-based μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν την υιοθέτηση τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα και ανάπτυξης πλοίων μηδενικών εκπομπών που θα είναι εμπορικά βιώσιμα.

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παροτρύνονται να επεκτείνουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειες της εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης. Οι εν λόγω φορείς της ναυτιλίας κάνουν έκκληση προκειμένου οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο να εφαρμοστεί με δίκαιο και ισόνομο τρόπο. Τέλος, υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας από την εφαρμογή μέτρων περιφερειακού χαρακτήρα, όπως η επέκταση του ETS στη ναυτιλία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X