Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

H θρυλική «Christina O», διέσχισε τον Ισθμό της Κορίνθου και δεν πέρασε απαρατήρητη

Τις εντυπώσεις έκλεψε στον Ισθμό της Κορίνθου η ιστορική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O». Έχει μήκος 99,13 μέτρα και το 2018 ήταν η 45η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο. Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ, δίνοντάς της το όνομα της κόρης του, Χριστίνας.

Η θαλαμηγός «Χριστίνα Ωνάση» πέρασε τον Ισθμό της Κορίνθου.

Η θαλαμηγός πέρασε στα χέρια της Χριστίνας Ωνάση όταν ο πατέρας της πέθανε, ενώ εκείνη με τη σειρά της, το 1978 τη δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να την χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. Είκοσι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, Τζον Παπανικολάου, αγόρασε την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και ξοδεύοντας 50 εκατομμύρια δολάρια την επισκεύασε πλήρως, αποκαθιστώντας την αίγλη της θαλαμηγού και το παλιό της όνομα προς τιμή της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X